2017. feb 09.

Miért jó az olvasás? HIHETETLEN TÉNYEK!

írta: Könyv Forrás
Miért jó az olvasás? HIHETETLEN TÉNYEK!

Ahogy induló cikkünkben is már leírtuk: OLVASNI JÓ! De vajon miért? Mit vált ki belőlünk egy jó könyv? Milyen folyamatok zajlanak, miközben elmerülünk a kedvenc regényünkben? Ennek igyekszünk most a végére járni!

read-369040_960_720.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Tudtad, hogy olvasás közben tulajdonképpen megváltozik az agyunk? Úgyis mondhatnánk divatosan, hogy más tudatállapotba kerülünk, de még ennél is kicsit többről van szó. Ugyanis, amikor olvasunk, azáltal, hogy látjuk a leírt szöveget magunk előtt, ez arra "utasítja" az agyunkat, hogy képeket alkosson (ezért van az például, hogy ha elolvasol egy könyvet és elképzeled a szereplőket, a helyszíneket, majd utána ugyanezt megnézed pl. film formájában is, akkor lehet, hogy csalódsz, hiszen te teljesen másképp képzelted el a főszereplőt, a te lelki szemeid előtt ő mondjuk magas volt és barna hajú, erre a filmen látott színész egy alacsony, szőke valaki, teljesen más karakterisztikájú). Tagadhatatlan tehát a fentiek alapján, hogy az olvasás fejleszti az agy kreatív központját és nem csak átvitt értelemben.

Az olvasás magába szippant... Kicsit ahhoz hasonlóan, mint a ma divatos videójátékokban. Ám érdekes, hogy míg egy játékban (főleg egy modern, virtuális valóságot is használó program esetén), szinte az összes érzékszervünkre megpróbálnak hatni a játék készítői (legintenzívebben természetesen a látásra), addig egy könyv "csak" ott van magában (nincsen hozzá semmiféle csatlakozó :-) mégis képes ugyanerre, sőt még többre is! Ennek az a magyarázata, hogy olvasás közben az agyunk tulajdonképpen nem tesz különbséget az olvasott és a tényleg átélt élményeink között (jó persze, attól mert épp azt olvasod, hogy a főszereplőt lelövik, rajtad még nem lesznek golyó ütötte lyukak), de maga az élmény akkor is rendkívül intenzív.

Az is érdekes, hogy a különböző témájú és műfajú könyvek más és más ingereket váltanak ki belőlünk (ez még egyértelműnek is tűnik persze), de az igazán érdekes az, hogy ez biokémiai szempontból is igaz! :-) Egy-egy jó könyv például a keringésünkre is hatással lehet. Ezt gondoltad volna?

Hogy ne legyen túl biológia tankönyv szaga az írásunknak, ezért ejtsünk néhány szót az olvasás és a psziché kapcsolatáról is. Tudtad például, hogy amikor nagyon elmerülsz egy jó könyvben, akkor olyan mélyen átéled a leírt érzéseket, hogy egyes attitűdöket a saját személyiségedbe is beépítesz és ugyanezek a minták az életeben előforduló későbbi szituációkban is előjöhetnek? Érdekes... Talán erre mondhatjuk, hogy az olvasás "jellemformáló" erővel is bír! :-)

Fejleszd tehát az agyad! Olvass el egy jó könyvet! (Ma is!) :-)

octopus-1235006_960_720.jpg

Szólj hozzá