2017. feb 16.

Ne csak nézd! OLVASD IS! - A legjobb filmadaptációk II.

írta: Könyv Forrás
Ne csak nézd! OLVASD IS! - A legjobb filmadaptációk II.

Ahogyan tegnap ígértük, ma folytatjuk a legjobb filmadaptációkkal foglalkozó cikkünket! Vágjunk is bele:

Emma

 

9632671925.jpg

 

Tegnap már előkerült egyszer Jane Austin, ennek az is lehet az oka, hogy rengeteg klasszikus könyvet írt, amelyek többsége mind olyan jól sikerült, hogy mozivászonra kívánkozott. Ma is vele indítunk. Ebben az esetben a könyv 1897-es kiadású, míg a film 99 évvel későbbi, 1996-ban mutatták be. Olyan nagy nevekkel a főszerepben, mint Ewan McGregor és Gwyneth Paltrow. Ismerd meg ezt a klasszikus történetet: Klikk ide!

A nagy Gatsby

 

9630796330.jpg

 

Szintén egy tegnapi visszatérővel van dolgunk (legalábbis, ha a filmet nézzük). Na jó! Ha szigorúak akarunk lenni, akkor az "eredeti" film változatban a főszerepet Robert Redford játszotta, de a cikk írójának szubjektív véleménye szerint, a Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott film kicsit jobb (a film látványvilágáról nem is beszélve). Mindazonáltal a könyv így is egy időtálló klasszikus: Klikk ide!

Harry Potter

 

9639307882.jpg

No igen! Korábban már jeleztük, hogy a Harry Potter könyvek számára egy külön cikket fogunk szentelni. Erről természetesen nem tettünk le, de a legjobb filmadaptációk között mindenképp meg kell említenünk a Harry Potter könyveket is. Óriási hatással voltak a világra, abban az értelemben, hogy amikor már mindenki azt gondolta, hogy leáldozott az olvasásnak (főleg a fiatalok körében), egyszer csak a "semmiből" jött J. K. Rowling és a könyv sorozat, ami szinte magába szippantott a legkisebbektől a legnagyobbakig szinten mindenkit. A gyerekeket a történet és a szereplők ragadták magukkal, a szülők pedig kíváncsiak voltak, hogy ugyan mit olvas állandóan a gyerek. Hihetetlen sikersztori, brutális könyv eladások, popkultúrális hatás - Ez a Harry Potter! Tudtad, hogy a Géniusz Könyváruházban a Harry Potter és a Főnix Rendje című részt 990 Ft-ért vásárolhatod meg? Ezt ne hagyd ki: Klikk ide!

Dorian Gray arcképe

 

9632671420.jpg

 

Oscar Wilde mindig is egy megosztó szerzőnek számított. Nem kivétel ez alól ez a könyve sem. A történet misztikusnak tűnik (hiszen a szép és gazdag ifjú szeretné megmaradni örökre ebben az állapotában), ám a könyv sokkal inkább az emberi gyarlóságról és a bűnök utáni vezeklésről szól. Semmiképp sem érdemes kihagyni: Klikk ide!

Gyűrűk ura

 

831415_5.jpg

 

Egy újabb, a felsorolásból kihagyhatatlan klasszikus! J.R.R. Tolkien könyveit talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen aki nem olvasta az látta a moziban, aki pedig nem látta moziban, az olvasta könyveket. Hogy melyik a jobb? Mi egyértelműen a könyvre szavazunk! Egyszerűen azért, mert (bár ez hihetetlennek tűnhet a még így is egyenként majdnem 3 órás filmek esetében) a könyvek sokkal részletesebbek. Nagyon sok olyan apró momentum szerepel bennük, amelyek a filmekből kimaradtak (vélhetően azért, mert akkor 1-1 film kb. egy éjszaka hosszúságú lett volna).

Ragyogás

 

9630797160.JPG

 

Mindenképp illetlenség lenne kihagyni a horror nagymesterét, Stephen King-et. Neki elég sok könyvét filmre vitték, de mind közül a leghíresebb kétségkívül a Ragyogás (Jack Nicholson lenyűgöző alakításával). Mondjuk tény, hogy Stanley Kubrick-nak sem kellett a szomszédba mennie egy-egy jó filmért. Tudtátok, hogy King egyébként nem volt elégedett Nicholson-nal? Nem volt semmi problémája vele, de az író egyszerűen nem őt képzelte el Jack Torrance szerepére. De nem lövünk le több poént! Olvassátok el a könyvet: Klikk ide!

Pornó - Trainspotting 2.

 

9632275093.jpg

 

És végül az ez egész cikk ötletindítója: Irvine Welsh klasszikusának folytatása! Akárcsak a moziban, a könyvben is összegyűlik az eredeti gárda és kezdetét veszi az őrület... Tudtátok, hogy Danny Boyle direkt vár a film folytatásának leforgatásával? Azt szerette volna, hogy a színészeken tényleg látszódjon a történetben eltelt 9 év (ne csak simán idősebbnek sminkeljék őket). Külön érdekes adalék, hogy Ewan McGregor az első film óriási sikere után kijelentette, hogy soha nem hajlandó a film folytatásában szerepelni, mert az már úgyis csak az eredeti "árnyéka" lenne. Ehhez képest... Hát igen! A szexben és a politikában soha ne mond, hogy soha! Ez a könyv tutira nem hiányozhat a gyűjteményedből: Klikk ide!

Ezek  voltak tehát mi a kedvenc filmadaptációink...

És nektek?

hare-1634318_960_720.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Szólj hozzá

film stephen king könyvajánló harry potter trainspotting irvine welsh gyűrűk ura ragyogás emma j k rowling a nagy gatsby jane austin