2017. feb 24.

Hogyan szerepelj jól az érettségin? - Avagy, a sikeres felkészülés titkai! II.

írta: Könyv Forrás
Hogyan szerepelj jól az érettségin? - Avagy, a sikeres felkészülés titkai! II.

Tegnap elkezdtük kivesézni, hogy hogyan érhetsz el jó eredményt az érettségin, mik a célravezető, bevált módszerek. Ma, ahogy ígértük folytatjuk sorozatunkat! Vágjunk is bele!

Dolgozz ki tanulási tervet - Haladj ütemszerűen!

 

Tegnap már szó volt róla, hogy a konkrét tanulás mellett, tehát amikor ülsz a könyv felett és próbálod értelmezni és memorizálni az olvasottakat, kiemelten fontos az is, hogy felkészülj arra mi vár rád. Nos ennek a következő lépcsőfoka az, hogy, ha erre kidolgozol egy kvázi ütemtervet is. Hidd el, sok-sok elvesztegetett időtől óvod meg magad, ha rászánsz kb. 1 órácskát arra, hogy kidolgozod milyen terv szerint akarsz haladni a több hónapos felkészülésed során (ha meg az utolsó pillanatokra hagytad a felkészülést, akkor még kiemeltebben fontos ez a tervezés, hiszen akkor még inkább be kell osztani az idődet). Hogyan érdemes kialakítani ezt a tervet? Érdemes a "gyenge pontokra" (nyugi, mindenkinek van ilyen) több időt szánni és azokkal kicsit gyakrabban és többet foglalkozni és ezeket az időpontokat lehetőleg nem a hétvégére tenni, hiszen gondolj bele: Utálod is az adott tárgyat + még vár rád egy jó hétvégi buli is... Lesz abból tanulás? Na ugye... Természetesen, azért iktass be pihenőket is. Egy kis mozgás mindig segít (utána még a tanulás is jobban megy, hidd el)!

Rajzolj, színezz, emelj ki - Vizualitás a lelke mindennek!

 

A legtöbben vizuális típusok vagyunk, azaz sokkal jobban megragadnak az olyan dolgok, amelyekhez valamilyen látott dolgot is tudunk kötni. Legyen az egy konkrét kép, de lehet akár az egy szín is (persze olyan is van, aki inkább audiovizuális típus, tehát számára az marad meg jobban, amit lát is és hall is). Nos, a tanulás folyamán kiemelten fontos lehet a színezés (Egyébként, ha már színezés: Pihenésképpen próbáltad már a felnőtt színezőinket? Állati jó kikapcsolódás!), illetve a különböző kiemelések használata, sőt nagy segítség lehet a post-it (színes ragadós papír) használata. Például, a különböző tantárgyakhoz különböző színeket rendelhetsz a jegyzeteidben és már ránézésre tudod, hogy a kék pl. a matek, a zöld a töri,  a magyar piros stb. (apróságnak tűnik, de amikor stresszesen, a vizsga előtt még egyszer át akarsz futni valamit és remegő kézzel lapozod a könyvedet, vagy füzetedet nagyon fogsz neki örülni, hogy így csináltad és eleve ott nyitod ki, amire szükséged van).

A teszt tesztje - Próbáld ki magad otthon a vizsga előtt!

 

Igen! Lehet magadban már tök jól összeraktad, hogyan fogd előadni a töri érettségin a Lajos király nagy király volt, de Mátyás még nagyobb című "műsorodat", de könnyen előfordulhat, hogy ez ott élesben nem fog olyan jól menni. Nagy segítség lehet tehát, hogy ha otthon még nyugiban oda állsz a tükör elé és "felmondod" a tételt. Érdemes itt is inkább azokra rámenni, amely tétel címektől kiráz a hideg, hiszen gondolj bele: Ha legparásabbat is jól össze tudod rakni, akkor a könnyűekkel már tuti nem lehet semmi gond (tehát, mondjuk először mondj el egy könnyűt, hogy megjöjjön az önbizalmad, majd sokkold magad egy nehézzel).

Egy jó kiegészítő aranyat ér - Ezeket semmiképp ne hagyd otthon a nagy napon!

 

Bár a csoda puskázó tollat nem viheted be magaddal, de azért van néhány kiegészítő, amivel nyugodtan élhetsz. Sőt! Élj is velük és vidd is magaddal ezeket! Ilyenek például a matek esetében a négyjegyű függvény táblázat. Attól függően, hogy milyen szinten vizsgázol érdemes kiválasztanod melyikre lesz szükséged. Létezik belőle egy fehér borítós változat, ez a bővített, ebben benne van minden, illetve van egy sárga borítós is, ebben kevesebb van (ezt mondjuk inkább az évközi munkához jó). Nagyon király és fontos könyvek, mert szinte az összes matek és egyéb természettudományos tárgyak összefüggései megtalálhatóak bennük. "Életet menthetnek!" Vagy például ott vannak a töri atlaszok. Nos, mi azt mondjuk, hogy egy jó történelmi atlasz nélkül ne tegyetek egy lépést sem. Egyrészt ugye nagyon-nagyon sok adat van bennük, másrészt, már a korábban említett vizualizációban is sokat segíthetnek.

 

Mivel még azért van idő az érettségiig, még fogunk jönni hasonló cikkel, hogy tartsuk bennetek a lelket!

Nektek mi a bevált módszeretek? :-)

 

school-2051712_960_720.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Szólj hozzá

érettségi tételek magyar érettségi történelem érettségi érettségi felkészülés érettségi könyvek matek érettségi négyjegyű függvény táblázat történelmi atlasz földrajzi atlasz