2017. júl 17.

Kötelező-e a kötelező olvasmány? Avagy, mit olvass a nyáron? II.

írta: Könyv Forrás
Kötelező-e a kötelező olvasmány? Avagy, mit olvass a nyáron? II.

Sokszor felmerült már sokakban az évek folyamán, hogy vajon mi értelme lehet a kötelező olvasmánynak. A legtöbben azzal érvelnek, hogy egyes könyvek a mai gyerkőcök számára már érthetetlenek. Egyrészt az olykor "régies" szövegezésük, a hosszú és összetett mondatok miatt... Ez tényleg így lenne? Ennek járunk kicsit utána...

Egy minimális igazság van a fentiekben, abból a szempontból, hogy a kötelező olvasmányok egy része (főleg, ahogyan egyre feljebb haladunk az évfolyamokon) tényleg egyre összetettebb. Mind a megfogalmazás, mind az átadni kívánt értékek szempontjából. Mindez (véleményünk szerint) ugyanakkor teljesen jogos is, hiszen, ahogyan egy gyermek fejlődik (mind testileg, mind lelkileg) úgy válik a gondolkodása egyre összetettebbé és szép lassan ő maga is találkozik a saját életében is azokkal a szituációkkal és érzésekkel amelyek ezekben a könyvekben szerepelnek. Itt természetesen most ilyen és ehhez hasonlókra gondolunk: szerelem, barátság, lazább és szorosabb emberi kapcsolatok, hűség, kitartás, árulás, hazaszeretet stb. Ezeket az érzéseket mindenki megtapasztalja a mindennapi életében.

Persze... Mondhatjuk, hogy ezeket (legalábbis egy részüket) a mai gyerekek nagy része sokkal hamarabb megtapasztalja, átéli, de az a véleményünk, hogy a körítés nem mindegy. Hiszen nem jobb inkább, hogy ha arról, hogy milyen az igaz és jó barátság, arról egy klasszikus szerző regényéből tud mintát venni, mint mondjuk egy 21. századi modern tévésorozatból?

Ez persze csak az egyik része... Véleményünk szerint az is fontos, hogy ezek az olvasmányok, sok-sok összetett mondattal és több szálon futó cselekményekkel operálnak, ezek viszont a nagyban hozzájárulnak a gyermekek kognitív fejlődéséhez, az összpontosításhoz, a gondolkodás fejlődéséhez, a választékos szókincshez. Ezek pedig lássuk be, fontos értékek.

Így mi azt javasoljuk, hogy olvasás és kötelező olvasmányokra fel! Higgyétek el, nem véletlenül úgy vannak összeállítva ahogy (mármint, hogy melyik osztályban mit "írnak elő").

Merüljetek el a Gárdonyi, Mikszáth vagy épp Jókai csodálatos és klasszikus műveiben! Ráadásul, a Géniusz Könyváruházban, mindezt akár 47% KEDVEZMÉNNYEL tehetitek meg! Ehhez, csak kattintsatok ide!

statue-2484946_960_720.jpg

Szólj hozzá

kötelező olvasmányok nyári olvasmányok