2017. okt 30.

Ünnepélyes könyvbemutató és dedikálás a Géniusz Könyváruházban! - DR. GROSSCHMID GÉZA (1872-1934) EMLÉKEZETE - 2017. november 3. 14:00

írta: Könyv Forrás
Ünnepélyes könyvbemutató és dedikálás a Géniusz Könyváruházban! - DR. GROSSCHMID GÉZA (1872-1934) EMLÉKEZETE - 2017. november 3. 14:00

Különleges eseményünk lesz a Géniusz Könyváruházban! Bemutatásra kerül a dr. Grosschmid Gézáról íródott könyv! Ráadásul egy emléktábla is felavatásra kerül Miskolcon a Városház téren! Kíváncsi vagy a részletekre és néhány érdekes tényre a neves közjegyzőről? Akkor olvasd el bejegyzésünket!

kozjegyzo-dedikalas-elesitett.jpg

Néhány gondolat arról, hogy ki is dr. Grosschmid Géza:

dr. Grosschmid Géza 1872-ben látta meg a napvilágot. Már felmenői is rendkívül fontos hivatali pozíciókat töltöttek be, dédapja (Grosschmid János) például földmérő, illetve a tengermelléki kerület sóbányáinak és kamarai javainak főfelügyelője volt. Családja szász származású, nemesi címüket és címerüket 1790-ban kapták II. Lipót magyar királytól. Ilyen családi háttér mellett természetes volt, hogy Grosschmid Géza is a hivatali,egészen pontosan a jogi pályát választotta. Királyi közjegyző vált belőle, emellett a kassai jogászkamara elnöke is volt, illetve Trianon után még politikai tisztséget is vállalt, hiszen a csehszlovákiai Országos Magyar Keresztényszocialista Párt szenátora is volt. dr. Grosschmid Géza tehát - akárcsak családja -  az elit nagypolgári értékrend őrzője volt. Fontos megemlíteni miskolci kötődését is, hiszen a háború után Miskolcon folytatta közjegyzői tevékenységét.

Illetve ahogy blogunktól már megszokhattátok egy - talán nem mindenki által közismert - érdekességet is szeretnénk megosztani veletek: dr. Grosschmid Géza Márai Sándor édesapja! Igen, Márai Sándor születési neve ugyanis Grosschmid Sándor Károly Henrik. Egyébként a családi háttér Márait is a jogi pálya felé szerette volna terelni, ezért a neves író a jogi karra iratkozott be (bár egyetemi tanulmányait már a bölcsészkaron fejezte be).

marai2.jpg

Márai Sándor portréja az 1940-es évek elejéről

(Kép forrása: hu.wikipedia.org)

Gyertek el tehát a Géniusz Könyváruházba november 3-án, pénteken 14:00-ra és találkozzatok a könyv alkotóival és tudjatok meg még több érdekességet dr. Grosschmid Géza életéről és munkásságáról!

Szólj hozzá

könyvbemutató dedikálás géniusz könyváruház dr. grosschmid géza dr. grosschmid géza könyv