2018. feb 09.

Miért imádjuk Dan Brown könyveit? Avagy: titok lenne a siker titka?

írta: Könyv Forrás
Miért imádjuk Dan Brown könyveit? Avagy: titok lenne a siker titka?

Dan Brown kétségkívül az utóbbi tíz év egyik legsikeresebb írója. Az első írásai a kilencvenes évek közepén jelentek meg, ám az igazi nagy áttörést és világhírnevet a Da Vinci-kód hozta el számára. Mások is írtak és írnak rejtélyes történeteket, miért mégis az amerikai író lett ennyire sikeres? Ennek járunk utána kicsit...

Először is ejtsünk néhány szót az íróról: Dan Brown 1964-ben született az Egyesült Államokbeli New Hampshire államban, apja matematika tanár, anyja pedig író. A nyolcvanas évek elején Los Angeles-be költözött, hogy zenészként és zeneszerzőként dolgozzon. (Nem is gondoltátok volna igaz?) A kilencvenes években azonban hazatért, hogy tanárként helyezkedjen el korábbi iskolájában, illetve meg is nősült, felesége Blythe történelemmel és festészettel foglalkozik.

Egy kis érdekesség: Dan Brown a Mensa társaság tagja (ez a kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező emberek csoportja).

Könyvei alapvetően a modern kori összeesküvés elméletekre épülnek. Mik azok az összeesküvés elméletek?

Íme: Az összeesküvés-elmélet vagy más néven konteó (angolul: conspiracy theory, szó szerinti fordítása: konspirációs teória), egy olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport, ember áll. Egyes források szerint a fogalmat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, azaz a CIA találta ki, hogy lejárassa azokat, akik a John F. Kennedy halálának hátterében nem a hivatalosan elfogadott álláspontot vallották. Az összeesküvés-elméletek híveit konspiracionistáknak (a latin: conspiratio, magyarul: összeesküvés szóból eredően), míg azokat akik elfogadják az események hivatalos változatát, konvencionalistáknak nevezzük. (forrás: wikipedia.org)

the-joconde-3124131_340.png

(Kép forrása: pixabay.com)

Dan Brown könyvei két népszerű konteó téma körül mozognak, az egyik a digitális világhoz/digitális hírszerzéshez köthető kontetók (mint például. az 1998-ban megjelent Digitális Erőd), a másik pedig a keresztény egyházhoz köthető konteók (mint például a világhírnevet is elhozó, 2003-ban megjelent Da Vinci-kód).

Nagy valószínűség szerint az író átütő sikere is ennek köszönhető: Mindannyian imádjuk az összeesküvés elméleteket, legyenek azok egyszerűek és mindennapiak, vagy akár több ezer éven át ívelőek. Sőt, ez utóbbiak talán még sokkal érdekesebbek is, hiszen minél régebbre megyünk vissza az időben annál több rejtélybe botolhatunk. Ráadásul "ott van a levegőben" a "mi van ha igaz" érzése is. Az összeesküvés elméletek nagy többsége nem rugaszkodik el teljes mértékben a valóságtól, pont ezért olyan izgalmasak (tehát, nem olyanok, mint a misztikus/kitalált történetek). Ha egy adott konteót ráadásul még egy kiváló írói vénával megáldott ember veszi "kezelésbe", akkor mint látható garantált a siker.

Persze, azért Dan Brown könyveit sem árt kritikusan kezelni mert például:

- Harvardon nincs szimbilológia szak

- A pápai udvar alapvetően 15. században telepedett le a Vatikánban, az ennél korábbi, a Vatikáni udvarhoz köthető dolgok (pl. vatikáni orgyilkosok a 7. században), nélkülözi a történelmi hűséget

- Az olimpiai játékokat Zeusz, nem pedig Aphrodité tiszteletére tartották

Tehát, azért kicsit elmosódik a határ fikció és valóság között.

De most megérkezett a legújabb Dan Brown könyv, az Eredet! Tessék, egy kis ismertető:

 

Dan Brown: Eredet

9789634065906.jpg

Robert Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely "mindörökre megváltoztatja a tudományokat". Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek.

Ám Langdon és a több száz vendég legnagyobb döbbenetére, az esemény még azelőtt tragikus véget ér, hogy igazán elkezdődhetne. Langdon kétségbeesett menekülésre kényszerül a múzeum igazgatónőjével, Ambra Vidallal. Barcelonába szöknek, és veszélyes kutatásba kezdenek egy jelszó után, amely megnyitja Kirsch titkát.

Langdonnak és Vidalnak meg kell találnia az utat a város labirintusszerű átjáróiban egy olyan ellenséggel szemben, amely minden fordulónál egy lépéssel előttük jár. A nyomot, amelyet követnek, csak rejtélyes szimbólumok és többértelmű modern művek jelölik, de Langdon és Vidal sorra megfejti a nyomravezetőket, és végül szemtől szembe kerülnek egy világrengető igazsággal, amely rejtve maradt - egészen mostanáig.

Dan Brown A Da Vinci-kód, minden idők egyik legolvasottabb könyvének a szerzője. További három bestsellert is írt, amelynek Robert Langdon, harvardi szimbólumkutató a főhőse: Inferno, Az elveszett jelkép, Angyalok és démonok. Két másik thrillere is nemzetközi sikert aratott: A megtévesztés foka és a Digitális erőd.

Klikk ide a megrendeléshez!

Szólj hozzá

dan brown összeesküvés elméletek konteók dan brow eredet dan brown könyvei dan brown könyvek