2018. feb 13.

Valentin Nap - Szeretjük, vagy utáljuk? Honnan ered? Minden amit tudni akartál a szerelmesek ünnepéről!

írta: Könyv Forrás
Valentin Nap - Szeretjük, vagy utáljuk? Honnan ered? Minden amit tudni akartál a szerelmesek ünnepéről!

Kicsit ez a nap is olyan, mint a Karácsony... Mármint abban az értelemben, hogy szerelmünket nem csak ezen a napon kell meglepnünk és szeretnünk (ahogyan a családunkra sem csak Karácsonykor kell szeretettel gondolnunk), azonban ilyenkor mégis "kifosztjuk" a csoki és virágboltokat, szerelmes könyveket olvasunk és "ünnepeljük" a szerelmet. De mégis honnan ered mindez? Ennek jártunk kicsit utána...

Bizonyára sokan nem gondoltátok volna, hogy a Valentin Napnak ókori eredete van! Valószínűleg Ti is úgy voltatok vele, hogy biztosan a virágárusok találták ki, hogy kicsit megdobják a gyér éveleji forgalmat, de nem! Sőt! Alapvetően még keresztény kötődése is van, hiszen a keresztények február 14-én ünneplik Szent Bálint ünnepét (az angolszász országokban Valentine, aki nem meglepő módon a szerelmesek védőszentje - bár itt megjegyeznénk, hogy lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is egyben). Az igaz mondjuk, hogy a magyar egyházban szegény Szent Bálintnak nem alakult ki igazán nagy kultusza.

Hogy ki volt Szent Bálint? Az internet siet egy kicsit a segítségünkre: Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. (Forrás: wikipedia.org)

Ahogyan fentebb is írtuk, mivel ebben a kontextusban Bálint = Valentine, ezért egyből adja is magát az elnevezés: Valentine's Day, (illetve "magyarosítva": Valentin Nap). Ezen a napon szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. Az egyházi eredet azonban az idők folyamán elhomályosult és a 20. század folyamán vált igazán népszerű (no és kereskedelmileg sikeres) ünnepnappá.

Azonban még ennél régebbi gyökerekkel is rendelkezik ez a nap, méghozzá: Ókori pogány előzményekkel, amik azonban nem tűnnek túl kellemesnek (legalábbis a nők számára), ugyanis: A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett: Faunus ünnepe, és a Lupercalia vagy más néven Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13–15 között tartották. A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. (Forrás: wikipedia.org)

Persze, azért volt kellemesebb része is a dolognak: Ez a nap Júnó istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. Sőt! A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Az egyszerű nép (plebeius) ifjú férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás azonban sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.

Egy további legenda pedig látszólag összefüggést teremt egy Valentinus nevű keresztény mártír kivégzésének napja 269. február 14. és az ugyanezen napra eső Lupercalia ünnep között, melyen a rómaiak totemisztikus farkasősét ünnepelték. Így a régi római szokások keveredtek a keresztény mártír történetével és meghonosodtak a későbbi társadalomban is. Azonban az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra nincs bizonyíték, csak ezek a legendák léteznek. (Forrás: wikipedia.org)

Hogyan ünneplik a Valentin Napot máshol?

Japánban például február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) viszonzásként aprósüteményt kapnak ajándékba. (Forrás: wikipedia.org)

Dél-Koreában más hónapok 14. napja tekinthető ugyanezzel a jelentéssel bírónak. A Valentin nap és a White Day mellett a félszigeten van egy Black Day is: aki február 14-én és március 14-én sem kapott ajándékot, az április 14-én „gyászolja” ezt, és jajagmyeont (자장면) egy fekete szósszal készített tésztát eszik. (Forrás: wikipedia.org)

Brazíliában maga az "ünneplés" módja hasonló az amerikai és európai szokásokhoz, de ott június 12-én ünneplik ezt a napot.

Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, melyen képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegű. (Forrás: wikipedia.org)

Lengyelországban, a Chełmno plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Chełmnóban február 14-én minden évben hagyományosan megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét. (Forrás: wikipedia.org)

Szeressük, vagy inkább utáljuk ezt a napot? Ebben nem adhatunk sajnos egyértelmű tanácsot, de így, hogy már sok mindent tudtok erről a napról, már csak egy lényeg:

Ne felejtsétek el és gondoljatok Szerelmetekre ezen a napon (is)! :-)

love-560783_960_720.jpg

 

Szólj hozzá

romantika valentin nap romantikus regény romantikus könyv géniusz könyváruház