2018. már 26.

10+1 érdekesség a Húsvétról, amiről lehet még Te sem hallottál!

írta: Könyv Forrás
10+1 érdekesség a Húsvétról, amiről lehet még Te sem hallottál!

A Húsvét közeledtével mindenki készül az ünnepre, hiszen a keresztény kultúrkörben egy kiemelt eseményről van szó, de tudod, hogy mi ezeknek az alapja? Most eláruljuk...

Íme 10+1 érdekes tény a Húsvétról:

Tudtad például, hogy...

# A Húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek az úgy nevezett mozgó ünnepek közé tartoznak? (Hogy mik a mozgó ünnepek? Ezek az ünnepek évről évre más-más napon kerülnek megünneplésre)

# A nyugati kereszténység Húsvétvasárnapja legkorábban március 22-ére de akár április 25-re is eshet? (Érdekes módon a keleti kereszténységben, a Julián naptár szerint is így van.)

# A Húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt? (Igen, ráadásul a pontos időpont meghatározása nem csak a Nap, hanem a Hold mozgásától is függ.)

# A Húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés?

# A Húsvéthoz, mint tavaszváráshoz kapcsolható zsidó ünnep héber neve „pészah”? (A szó maga „kikerülés”-t, „elkerülés”-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. További érdekesség, hogy angol nyelvterületen - igaz, nagyon ritkán - passover-ként is említik.)

# A Húsvéthoz hozzá tartozott az ételszentelés hagyománya is, amely Húsvét vasárnap történik és az egyes ételeknek jelképes jelentése is van: A Húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe? (Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.)

# Húsvét hétfő egyik érdekes népszokása a locsolkodás? (Amelynek alapja a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit.)

# Hogy bár a Húsvéti nyúl vagy Húsvéti nyuszi, a Húsvét ünnephez kötődő figura (a Mikuláshoz hasonlóan a gyermekfolklór része), de néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé? (Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.)

# Hogy Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le őket?

# Hogy a kedves tapsifüles, ahogy a tojás is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok? (Mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.)

# Hogy Ausztráliában szegény nyuszit egy behurcolt kártevőnek tartják? (Ugyanakkor a húsvéti nyulat mérsékelt sikerrel próbálták meg lecserélni a húsvéti erszényesnyúllal - bilbyvel -, egy a nyúlhoz hasonló őslakó erszényes állatfajjal. Bár az ausztrál áruházakban húsvét környékén tipikus látvány a csokoládé húsvéti bilby, a nagyon ritkán a gyerekek szeme elé kerülő, kihalás fenyegette bilby nem tudta „leváltani” húsvéti állatként a nyulat.)

(forrás: wikipedia.org)

easter-bunny-3201433_1920.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Szeretnél még több érdekes tényt, vagy valami jó kis gyerekkönyvvel meglepni a kicsiket?

Nézz szét webáruházunkban! ;-)

Szólj hozzá

húsvét géniusz könyváruház