2019. jan 21.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 21.: - 1950-ben e napon hunyt el George Orwell

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 21.: - 1950-ben e napon hunyt el George Orwell

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

1950 január 21-én, Londonban elhunyt George Orwell. Bár viszonylag termékeny író volt, elsősorban a két legismertebb regénye miatt írta be a nevét a halhatatlanok közé, még pedig az Állatfarmmal és az 1984-el.

800px-george_orwell_c_1940.jpg

Az Állatfarmra politikai szatíraként tekinthetünk (bár egyesek inkább modern fabulának - állatmese - mondják), szereplői mind a Szovjetunió történelmére utalnak. Nem csak a sztálinizmus, hanem általánosan a diktatúrák elleni harc mérföldkövének számít ez a mű, az írás megmutatja a diktatúrák kegyetlen gépezetét, amely a vezért leszámítva mindenkit lassan, de biztosan megőröl.

20150817orwell-allatfarm.jpg

Az 1984 is alapvetően ezen a vonalon, halad ám ez már egy disztópikus regény, amelyet Orwell 1948-ben írt meg, sokak szerint a cím is ennek köszönhető - a számjegyek felcserélése -, bár a regény eredeti címe: The Last Man in Europe (Az utolsó ember Európában) lett volna, ám ez nem nyerte el a kiadó tetszését, ezért lett végül a "rejtélyes" 1984 (illetőleg, a regény főszereplőjének, Winston Smith-nek az első naplóbejegyzése is 1984. április 4-i keltezésű, amely így szól: „...Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek...”).

Az 1984 világképe feltűnő és szándékos párhuzamokat mutat a totalitárius államokkal, elsősorban (de nem kizárólag) a sztálinista Szovjetunióval. Orwell olyan korban élt, mikor a zsarnokság, a diktatúra valóságosan is jelen volt Szovjetunióban, Németországban és más országokban, ahol a kormány vasmarokkal uralkodott saját polgárain, ahol az éhezés, a kényszermunka és a tömeges kivégzések mindennaposak voltak.

big_brother.jpg

Számos eleme vált szállóigeévé, főként az elnyomásról és a diktatúrákról írtak. Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget, amely teleképeket használ (olyan televíziót, amely kamerát tartalmaz, és a Párt minden tagjának lakásában, majdnem az összes szobában megtalálható), valamint az újbeszél nevű fiktív mesterséges nyelvet.

Ismerd meg George Orwell regényeit, kattints ide!

Szólj hozzá

1984 george orwell állatfarm géniusz könyváruház like a géniusz