2019. jan 30.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 30.: 1978-ban, e napon hunyt el Nagy László a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője és műfordítója

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 30.: 1978-ban, e napon hunyt el Nagy László a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője és műfordítója

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma sajnos nem születésnapnak örülhetünk, de ennek ellenére, mindenképpen jelentős a mai nap irodalomtörténeti szempontból, ugyanis 1978-ban a mai napon hunyt el a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője és műfordítója: Nagy László.

Nagy László több területen is alkotott, hiszen amellett, hogy munkássága legjelentősebb részeként a költészetét említhetjük, műfordítóként (ő fordította például Aliger: Zója, vagy épp a Solymok vére című műveit) is dolgozott, de például felesége, Szécsi Margit műveit (például: Vadak jegyében) is illusztrálta.

1272906216_nagy_laszlo_wide.jpg

Nagy László egyik, talán legismertebb portréjának részlete

Rendkívül termékeny költő volt, még életében 20 verses kötete jelent meg, halála után pedig még közel ugyanennyi (amelyek egy része természetesen különböző gyűjtemények és antológiák formájában került kiadásra).

Munkásságát már életében is elismerték, hiszen háromszor nyerte el a József Attila-díjat (1950-ben, 1953-ban és 1955-ben), emellett Kossuth-díjat (1966-ban) és Radnóti díjat (1973-ban) kapott.

Külön érdekesség, hogy bár még a digitalizáció kora előtt alkotott, de posztomusz a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává is választották ezzel azon legkiemelkedőbb magyar művészek közé emelve őt.

A magyar Digitális Irodalmi Akadémia 1998. június 2-án jött létre a legkiemelkedőbb magyar írók-költők forrásértékű szövegeinek megismertetésére és elérhetővé tételére. Az 1998-ig Kossuth- vagy Babérkoszorú-díjjal kitüntetett írók minden évben 1-1 új tagot választhatnak be maguk közé.

Válogass a legszebb magyar szépirodalomi művekből akár -68% KEDVEZMÉNNYEL!

Szólj hozzá

költészet nagy lászló géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium