2019. feb 01.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 1.: E napon hunyt el a horror egyik "nagyasszonya" Mary Shelley

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 1.: E napon hunyt el a horror egyik "nagyasszonya" Mary Shelley

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

A legtöbben szeretünk borzongani, épp ezért viszonylag sok ember szereti a horrorokat. Ha azt a szót halljuk horror, a legtöbbünknek szinte azonnal a filmek ugranak be, de alapvetően ez egy irodalmi műfaj, a szó maga egyébként latin eredetű, az jelenti: iszonyat, rémület. 

E rövid kis felvezető után tehát következzen az egyik legismertebb horror szerzőjéről néhány sor. Igen! A Frankenstein szerzőjéről, Mary Shelley-ről lesz szó. Tudtad egyébként, hogy bár legtöbbször csak Frankenstein-ként hivatkozunk a regényre, de a teljes címe valójában ez: Frankenstein, avagy a modern Prométheusz (angol eredetiben: Frankenstein; or, The Modern Prometheus). Ja és, hogy Frankenstein nem a teremtény neve (mint ahogyan sok - főleg gyerekeknek szóló, vicces feldolgozásban szerepel), hanem az őt alkotó tudósé, akinek a teljes neve a regényben Victor Frankenstein (bár az igaz, hogy az ő köpenyében menekül el a lény). Illetve van még egy hazai vonatkozású érdekessége a regénynek, nevezetesen az, hogy a magyar fordítása egy volt köztársasági elnök: Göncz Árpád munkája (bizony, hiszen amellett, hogy ezt a fontos tisztséget betöltötte, Göncz Árpád egy József Attila-díjas magyar író, műfordító is volt, ő fordította például a A Gyűrűk Ura nagy részét is).

800px-frankenstein_1831_inside-cover.jpg

A Frankenstein belső borítója (1831-es kiadás)

Ahogy láthatjátok, a regény már az elolvasása előtt is tartogat érdekességeket, de a szerző Mary Shelley élete sem mondható mindennapinak. Londonban született, 1797. augusztus 30-án, Mary Wollstonecraft Godwin néven, anyja: Mary Wollstonecraft híres feminista írónő és filozófus volt, de sajnos igen korán elhunyt gyermekágyi lázban Mary születése után. Egy idő után apja újranősült, Mary Jane Clairmont-ot vette el.

maryshelley.jpg

Mary Shelley (Richard Rothwell portréján)

Sajnos Mary Shelley és mostohája nem jöttek ki túl jól, ezért kapva kapott az alkalmon, amikor megismerte (az egyébként nős) Percy Bysshe Shelley-t. Igen, valójában tehát későbbi férj neve volt Shelley (aki szintén művész volt, romantikus költő), ennek ellenére legtöbben a Shelley név hallatán mégis Mary-re gondolunk. Percy-vel kissé morbid módon, Mary anyjának a sírjánál találkozgattak, majd miután fény derült a kapcsolatukra, 1814-ben Franciaországba szöktek.

1816-ban Féltestvére és mostohája halála után visszatértek Londonba és összeházasodtak, ám nem sokáig tartott az öröm, mert férje 1822-ben egy hajóbalesetben életét vesztette. Mary Londoban élte tovább életet 1851. február 1-jén bekövetkezett haláláig.

Ismerd meg a romantikus írókat és költőket, vagy olvasd el a Frankenstein-t eredeti nyelven!

Szólj hozzá

horror romantika frankenstein mary shelley géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium