2019. feb 08.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 8.: E napon született a tudományos-fantasztikus irodalom legnagyobb alakja Jules Verne

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 8.: E napon született a tudományos-fantasztikus irodalom legnagyobb alakja Jules Verne

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma is egy igazi mérföldkőnek örülhetünk, hiszen e napon született, 1828-ban Nantes-ban Jules Verne, teljes nevén: Jules Gabriel Verne, vagy ahogy itthon mondták régebben: Verne Gyula.

Hogy hogyan lett egy francia íróból "Gyula bácsi"? Nos, volt egy időszak, amikor divat volt, hogy a nagy külföldi művészek, tudósok és felfedezők nevét magyarosították. Bizonyára örülne neki, hogy nem csak őt érte ez a "megtiszteltetés", hiszen korábban még ezek a nevek is közszájon forogtak Franklin Benjámin, Nietzsche Frigyes, Tolsztoj Leó gróf, Dickens Károly (tényleg!), de például Cristoforo Colombo-t a mai napig is legtöbben Kolumbusz Kristófként emlegetjük. Szerencsére nagyrészt ez már a múlté, ma már többnyire megtanultuk a rendes neveket, hovatovább még szépen leírni is, ennek ellenére biztosan sokan vagyunk, akik gyerekként meg voltunk róla győződve, hogy Verne Gyula egy magyar író, aki valahol Pesten írogatja a jobbnál jobb könyveit, aztán "koppantunk" kicsit felnőve, hogy bizony francia (bár tény, hogy írt magyar kötődésű könyvet, például a Sándor Mátyást, ami egy magyar "exszabadságharcosról" szól és ami egy - akár még ma is divatos témával rendelkező - "bosszúálló" regény - tudjátok: valakivel jól elbánnak, ám megmenekül, jól "kigyúrja" a testét, vagy a szellemét aztán visszatér és leszámol a gazokkal). Egyébként kedvelt minket magyarokat, de soha nem járt itt nagy bánatunkra.

800px-felix_nadar_1820-1910_portraits_jules_verne.jpg

No de a fiatalkori fikciók után jöjjön néhány tény: Azt már említettük, mikor és hol született, ám azt nem, hogy a család ősei Franciaországba települt skótok voltak. Apja ügyvéd volt és őt magát is jogi pályára szánta. Bár elvégezte a jogot, ennek ellenére jogászként nem ténykedett, kalandokról és a fényes Párizsról álmodozott. Szívesebben foglalkozott a természettudományokkal, és ezeknek eredménye volt, hogy írói tehetségét, ezáltal egy egészen új irányt teremtve, a természettudományoknak regényalakban való népszerűsítésére használta.

Kezdetben viszonylagos nélkülözésben élt és mindenféle munkákat elvállalt, szabadidejében pedig írogatott (pl. még színműveket és operaszövegeket is, bár ezekről érezte, hogy nem igazán az ő asztala - bár Dumas biztatta). Első komolyabb sikerét az Öt hét léghajón című művel érte el, amely 1862 karácsonyára jelent meg, s ennek révén anyagilag is rendbe jött. Kiadója, Jules-Pierre Hetzel azonnal húsz évre szóló szerződést kötött vele. Egyre-másra megjelent regényei óriási sikert arattak otthon és külföldön egyaránt. Megteremtette az anyagi biztonságot családja számára, s most már nem kellett mással foglalkoznia, csak az írással.

Regényalakban és a nagyközönségnek írva, szó sem lehetett száraz tudományosságról vagy szigorú tárgyilagosságról, hanem gyakran féket eresztve fantáziájának, olyan merész eszméknek adott kifejezést, melyeket a komoly tudomány csak kiindulópontjukat tekintve helyeselhetett, de végeredményükben nem. Az mindenesetre hervadhatatlan érdeme, hogy érdekes leírásával laikusok és különösen a felserdülő ifjúság számára a természettudományokat vonzóvá tette.

Híre mondata volt, hogy:

"Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein."

Regényei témáját sokszor az életből merítette, csak tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét, így született meg az ő segítségével a modern tudományos-fantasztikus irodalom. Legtöbbször a valóság és képzelet határán egyensúlyoz, de vannak a valóság határát jelentősen átlépő művei is.

Műveiből közel 200 filmfeldolgozás készült, amelyek között éppúgy találhatóak néhány perces némafilmek, mint százmillió dolláros szuperprodukciók.Az UNESCO nyilvántartása szerint évtizedek óta a legtöbbet fordított szerzők közé tartozik, művei már 148 nyelven jelentek meg.Számos művének illusztrációit Édouard Riou francia festő, könyvillusztrátor készítette.

hetzel_front_cover.jpg

Különleges utazások - Egy tipikus Hetzel-kiadásban

Válogass a tudományos-fantasztikus irodalom legnagyobb alkotójának könyveiből!

Szólj hozzá

sci-fi jules verne francia irodalom verne gyula 80 nap alatt a föld körül sándor mátyás géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium tudományos fantasztikus irodalom