2019. már 08.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 11.: E napon született Douglas Adams a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 11.: E napon született Douglas Adams a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma egy különlegesen érdekes személyt ismerhettek meg kicsit jobban, akinek nem csak a könyvei meghökkentőek és humorosok, hanem ő maga is, példaként álljon itt egy idézet tőle, amit az ateizmusával kapcsolatban fogalmazott meg:

"Ez egy érdekes világ, amelyben vagyok – egy érdekes mélyedés – egész jól beleillek, nem? Tulajdonképpen döbbenetesen jól illik rám, biztosan arra teremtetett, hogy én benne legyek!"

douglas_adams_portrait_cropped.jpg

Cambridge-ben született 1952 március 11-én. Adams az essexi Brentwoodban végezte az elemi iskolát, majd hatévesen a Brentwood Schoolba felvételizett. Frank Halford ezt mondta róla: „Több száz gyermek járt az iskolába, de Douglas Adams valóban kiemelkedett közülük – szó szerint. Természetellenesen magas volt, és a térdnadrágjában kevéssé tűnt öntudatosnak. Mégis a képessége, hogy első osztályú történeteket írt, tette ragyogóvá.” Adams 1,83 m már 12 évesen, és végül 1,96 m magasságig nőtt. „Az osztályfőnök nem azt mondta, ’találkozzunk az óra alatt’, vagy ’találkozzunk a háborús emlékmű alatt’, hanem ’találkozzunk Adams alatt’.” Ő volt az egyetlen tanuló, aki tízből tízet ért el Halfordnál egy fogalmazásáért, ez olyasmi volt, amire az élete hátralevő részében végig emlékezett, különösen az írói válsága alatt. 

Egy jól sikerült, vallási költészetről szóló esszé kapcsán, amelynek témája a Beatles és William Blake volt, elnyert egy helyet a St John’s College-ban, Cambridge-ben, angol szakon 1971-ben. A valódi ok azonban, amiért Cambridge-be jelentkezett, hogy csatlakozhasson a Cambridge Footlights klubhoz, mely egy tanulókból álló, meghívásos dráma-kör volt, egyben a melegágya sok Anglia-szerte híres komikusnak. Elsőre nem választották be, ahogy azt ő szerette volna, ezért írni és szerepelni kezdett az általa, továbbá Will Adams és Martin Smith által alkotott „Adams-Smith-Adams” csoportban, és kitartása eredményeként taggá válhatott a Footlightsban 1973-ra. A nagyon kevés munka ellenére – saját bevallása szerint összesen három esszét produkált három év alatt – 1974-ben B.A.-ként végzett angol irodalom szakon.

Minthogy nehezen tudott pénzt csinálni vicceiből és történeteiből, egy sor különleges munkát vállalt, mint kórházi mindenes, istállóépítő és csirkeól-takarító. Volt biztonsági őr egy katari családnál, akik az olajból gazdagodtak meg.

1978-ban jelent meg leghíresebb könyve Galaxis útikalauz stopposoknak, amely végül trilógiává "hízott". Az író 2001. május 11. hunyt el Santa Barbara-ban, Kaliforniában. Rajongói az ő emlékére szervezik meg minden évben május 25-én a törülközőnapot.

Nézd meg Douglas Adams egyik leghíresebb könyvét!

 

Szólj hozzá

douglas adams galaxis útikalauz stopposoknak géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium