2019. már 13.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 13.: E napon született L. Ron Hubbard amerikai sci-fi-író és a szcientológia egyház alapítója

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 13.: E napon született L. Ron Hubbard amerikai sci-fi-író és a szcientológia egyház alapítója

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma ismét Amerikába látogatunk, itt született ugyanis (egészen pontosan Tilden-ben, Nebraska-ban) 1911. március 13-án L. Ron Hubbard amerikai sci-fi-író és a szcientológia egyház alapítója.

Habár Hubbard életének több része is vita tárgya, de életének főbb eseményeiben megegyeznek életrajzírói.

Gyermekkora legnagyobb részét egy Helena nevű kisvárosban (Montana) töltötte. Utazgatott a Dél-Csendes Óceánon a késő 1920-as években, miután édesapját, Harry Ross Hubbardot, az amerikai haditengerészet tisztjét Guamba küldték, az ottani amerikai haditengerészeti bázisra. A George Washington egyetemre járt Washingtonban az 1930 as évek elején, majd rendkívül termékeny karriert kezdett mint ponyvaregényíró. A II. világháború alatt rövid szolgálatot teljesített az Egyesült Államok Tengerészgyalogos Hadosztályának tartalékában, rövid ideig mint két hajó parancsnoka (USS UP-422 és a USS PC-815).

800px-l_ron_hubbard_conducting_dianetics_seminar_in_los_angeles_in_1950.jpg

L. Ron Hubbard egy dianetikai szemináriumon 1950-ben Los Angeles-ben

Később kifejlesztette a dianetikát, amelyet a "mentális egészség modern tudományának" nevezett. 1952-ben megalapította a Szcientológiát, amely irányítása alatt nemzetközi szervezetté nőtt. Az 1960-as és 1970-es években a legtöbb idejét a tengeren töltötte, magánflottája fedélzetén mint a "Sea Org" szcientológus elit szervezet "Commodore"-ja.

A Szcientológia Egyház Hubbardot filozófusnak írja le, akinek eredményei a filozófia terén megelőzik bármely más filozófus munkásságát. Hubbard magát úttörő felfedezőnek írta le.

Az 1980-as években visszavonultan élt, tudományos-kalandregényeket írt. 1986. január 24-én kaliforniai otthonában hunyt el agyvérzés következtében. Hamvait a Csendes-óceánba szórták.

Nézz szét a Géniusz Könyváruházban!

Szólj hozzá

l ron hubbard géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium