2019. már 25.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 25.: E napon hunyt el Frédéric Mistral irodalmi Nobel-díjas író

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Március 25.: E napon hunyt el Frédéric Mistral irodalmi Nobel-díjas író

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Bizony-bizony, a mai napon egy irodalmi Nobel-díjas alkotó nyomába eredünk, e napon hunyt el ugyanis 1914-ben Frédéric Mistral francia író, aki José Echegaray-al közösen nyerte el a rangos elismerést 1904-ben. Ám nem csak ezért különleges alkotó, hanem azért is mert egy különleges nyelv ápolásának szentelte az életét. Hogy melyiknek? Most megtudhatod!

forum_arles.jpg

Frédéric Mistral szobra Arles-ban

Mistral jó anyagi helyzetű gazdálkodócsaládban született. Szülei, François Mistral és Adélaide Poulinet Provence legrégebbi családjaiból származtak. Csak kilencévesen kezdett iskolába járni. Miután Nîmes-ben leérettségizett, 1848 és 1851 között jogot tanult Aix-en-Provence-ban, és akkor bűvölte el a provanszál nyelv, "a civilizált Európa első irodalmi nyelve". Jogi tanulmányai során felvette a Provence történelme tantárgyat. Kitűzött célja lett felébreszteni a provanszálokban a faji érzést (le sentiment de race), hogy visszaállítsa az ország természetes és történelmi nyelvét, hogy az isteni költészet lángját gyújtsa a provanszál nyelvben. Mistral számára a faj (race) szó azokat az embereket jelentette, akiket közös nyelv köt össze, akik ugyanabban az országban és történelemben gyökereznek.

Annyira elmerült e nyelvben (amelyre okcitán nyelvként is hivatkoznak), hogy szótárat is szerkesztett, műve a Lou Tresor dóu Felibrige ou Dictionnaire provençal-français (1878–1886), vagyis a provanszál–francia szótár, amely mind a mai napig az okcitán nyelv leggazdagabb szótára, és a leghasználhatóbb, ami az értelmezés pontosságát illeti. Ez egy kétnyelvű okcitán-francia szótár, két vaskos kötetben, amely tartalmazza az okcitán nyelv összes nyelvjárását

De nem állt meg itt! Egy mozgalmat is elindított Félibrige néven Roumanille-el szövetkezve. Mozgalmukat Szent Estelle védőszárnya alá helyezték. A hét alapító Jóusè Roumaniho, Frederi Mistral, Teodor Aubanel, Ansèume Matiéu, Jan Brunet, Anfos Tavan és Pau Giera volt. A Felibrige még napjainkban is egyike a 32 okcitán nyelvű départament kevés megmaradt kulturális szervezetének.

Életművével Mistral újjáélesztette a provanszál nyelvet azzal, hogy az epikus költészet legmagasabb csúcsaira juttatta el: művének minőségét a legmagasabb körök ismerték el.

Fő műve a Mireille, amely 1859-ben nyolcévi alkotó munka után jelent meg. Tárgya Vincent és Mireille, a szép provence-i lány szerelme. Charles Gounod 1863-ban operát írt belőle.

Válogass a szépirodalom remekei közül a Géniusz Könyváruházban!

Szólj hozzá

nobel-díj francia irodalom géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium frédéric mistral