2019. ápr 16.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 16.: E napon született a XX. század eleji Franciaország "élő lelkiismerete" Anatole France

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 16.: E napon született a XX. század eleji Franciaország "élő lelkiismerete" Anatole France

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Talán sokan nem is tudják, hogy ma egy irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett alkotóról lesz szó, akinek nem is feltétlenül alkotói munkássága, hanem irodalomkritikai munkássága az, amivel kiemelkedett. Íme Anatole France, avagy teljes nevén: Jacques Anatole François Thibault.

anatole_france_par_t_a_steinlein.jpg

Anatole France T. A. Steinlen rajzán

1844. április 16-án született Párizsban, apja könyvkereskedő volt a párizsi egyetemek közelében, vevői köre főként egyetemistákból és professzorokból tevődött ki. Anatole kisgyerek korától olthatatlan vágyat érzett az olvasás iránt, az iskola mellett ideje nagy részében a könyvesboltban inaskodott. A Collège-Stanislas-ban elvégzett középiskolai tanulmányait követően a könyvtárosi szakot vette fel az egyetemen, és később sokáig könyvtárosként is dolgozott a francia Szenátusban.

Az egyetemen a romantikával szembeforduló, és a klasszicizmushoz visszatérő költők vezéralakja, Leconte de Lisle volt a görögprofesszora, akinek nézetei nagy hatással voltak az ifjú Thibault-ra. A fiatal költők Lisle vezetésével megalapították a Parnasse Contemporain című folyóiratot, melynek közben az Anatole France írói álnevet felvett ifjú is szerkesztője és publicistája lett. Kezdetben a gyorsan híressé lett irodalmi lap munkatársait nevezték „parnasszisták”-nak, mely jelzővel később a személyes hangot kerülő, tárgyilagosságra törekvő, politikát elutasító lírikusokat illették.

France saját verseit maga sem tartotta jelentősnek, politikaellenes, mindenben kételkedő nézeteit inkább műkritikákban és publicisztikában kamatoztatta. Első jelentős irodalmi sikerét csak 1881-ben, 37 éves korában érte el a Bonnard Szilveszter vétke című regényével, mellyel megalapozta sikerét, és ettől kezdve elismert író lett.

1892-ben jelent meg a Lúdláb királynő című regénye, melynek főhőse, a 18. században élt Jérôme Coignard szabadgondolkodó apát figurája olyan népszerű lett, hogy alakját az író más regényeiben is megformázta.

Briliáns írói pályafutásáért, letisztultan fennkölt stílusáért, lenyűgözően franciás szellemiségéért és mélységes humanizmusáért 1921. december 10-én irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

1924. október 12-én hunyt el Saint-Cyr-sur-Loire-ban, Franciaországban.

Szólj hozzá

szépirodalom francia irodalom anatole france géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium