2019. ápr 17.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 17.: E napon született A Tenkes kapitányának írója Örsi Ferenc

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 17.: E napon született A Tenkes kapitányának írója Örsi Ferenc

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Elképzelhető, hogy sokak számára elsőre nem hangzik ismerősen Örsi Ferenc neve, de leghíresebb regényének (illetve az abból készült sorozat) címe hallatán, biztos mindenki egyből a fejéhez kap, hogy tényleg! Hát persze! Ezen a napon született 1927-ben Barcson A Tenkes kapitányának szerzője Örsi Ferenc.

Pécsett kezdte középiskoláit. A második világháború alatt hadifogságba került, onnan hazatérve 1946-ban érettségizett, majd joghallgató lett; 1950-ben szerzett jogi doktorátust. Dolgozott gyógyszertári laboránsként, könyvelőként, 1954-től a pécsi rádió falu rovatának munkatársa. Közben az 1952-1956 között megjelent Dunántúl című folyóirat egyik felfedezettjeként riportokat, elbeszéléseket, egyfelvonásost publikált. 1957-től a Pécsi Nemzeti Színház segédrendezője, dramaturgja volt. 1963-1968 között a Magyar Televízió szerkesztője volt. 1968–1976 között a Pajtás című folyóirat főmunkatársa volt. Némileg árnyalja megítélését, hogy 1960-1971 között jelentéseket írt az állambiztonsági hivatalnak (mint egyébként oly sokan mások, ebben az időszakban).

1948 óta publikált, első regénye 1957-ben jelent meg. Ifjúsági műveiből sikeres tévésorozatokat készített, számos művét, drámáját, filmjét mutatták be külföldön is. A Szovjetunióban és Mongóliában "Tovaris Tenkescs"-nek ("Tenkescs elvtárs") szólították, Saigonban „Miszter Tenkez"-nek. A Tenkes kapitányán kívül drámát írt Zrínyiről is.

Néhány érdekesség A Tenkes kapitányáról:

# 1963-ban készült, 1964-ben kezdték vetíteni, 13 részből állt, a fekete-fehér magyar televíziós filmsorozat, forgatókönyvét a regény írója Örsi Tamás készítette amelynek alapján a rendezési munkálatokat Fejér Tamás végezte. Máig is ismerős és jellegzetes zenéjét Vujicsics Tihamér komponálta.

# Ez volt a Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb filmsorozata. A sorozat a magyar televíziózás hajnalán készült, költségvetése igen szűkös volt, ami időnként a jeleneteken is nyomott hagyott. 

# A 13 részes tv-sorozat rövidített változataként egy kétrészes mozifilmet is készítettek belőle, amit 1965. június 10-én mutattak be. Németországban is bemutatásra került, 1965 március 1-én.

# A film egyik leghíresebb jelenete, amikor a főhős a szájával felemel és kiiszik egy poharat úgy, hogy közben a hozzákötözött, hatalmas faszéket is felemeli.

1.png

A ikonikus jelenet, amely egy későbbi magyar filmben, a Magyar Vándorban is megjelenik, szintén (a már idősebb) Zenthe Ferenccel

# A film egyes látványosabb csatajeleneteit Bán Frigyes 1953-ban készült Rákóczi hadnagya című filmjéből vágták be, mivel a költségvetés nem engedhette meg, hogy ilyen méretű ütközeteket forgassanak le.

# A labanc katonák nevei több esetben az őket alakító színészek neveinek tréfás "németesítései" (Pl. Horkay János/Horkmayer, Kibédi Ervin/Erwiner, Petrik József/Ritpek, stb.).

# A fürdős résznél, amikor a főhős a parancsnok arcába iszapot dob, akkor ott valójában csokoládépudinggal dobja meg. A jelenetet többször újra kellett venni, mert Ungváry László (az Eckbertet alakító színész) nem tudta megállni, hogy bele ne egyen a finomságba, ami feléje repül.

Válogass a legjobb magyar szépirodalomi művek közül!

 

Szólj hozzá

zenthe ferenc a tenkes kapitánya géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium örsi ferenc