2019. máj 06.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 6.: E napon született a Kinizsi Pál szerzője Tatay Sándor

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 6.: E napon született a Kinizsi Pál szerzője Tatay Sándor

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Az elmúlt héten viszonylag sokat időztünk külföldön, hiszen sok olyan évfordulóról számoltunk be nektek, ami nem magyarországi alkotókról és/vagy ismert emberekhez volt köthető. Most viszont hazatérünk és egy olyan íróról tudhattok meg többet, akinek a könyve már kisiskolás korban is kötelező olvasmány. E napon született született egy kis hegyvidéki faluban, Bakonytamásiban Tatay Lajos és Varga Teréz gyermekeként 1910-ben Tatay Sándor, a Kinizsi Pál című regény szerzője.

covers_146056.jpg

A regény egyik korai borítóképe

Apja evangélikus lelkész volt, gyermekéveit szülőfalujában töltötte el. Gimnáziumi éveit már Tatán, Pápán és Szarvason töltötte el. Ezután a soproni evangélikus hittudományi karra iratkozott be, de pár év után tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának magyar–német szakán folytatta. Ifjúkorában bejárta Európa híres városait. Csavargásaiból hazatérve többféle munkát is vállalt.

1944-től Badacsonyban élt. Az írást 1954-től tekintette fő hivatásának. Az egyik legismertebb könyve a Kinizsi Pál című regény volt, amellyel már elismert író lett.

Művei Badacsonyban születtek, de minden télen a fővárosba költözött vissza. Kilenc nyelvre fordították műveit: németre, oroszra, csehre, eszperantóra, lengyelre, litvánra, grúzra, kirgizre és ukránra.

1991-ben hunyt el Budapesten.

Rendeld meg Tatay Sándor legismertebb művét a Kinizs Pált

Szólj hozzá

szépirodalom tatay sándor kötelező olvasmányok kinizsi pál ifjúsági könyv géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium