2019. jún 05.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Június 5.: E napon született Ken Follett

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Június 5.: E napon született Ken Follett

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma az egyik leghíresebb wales-i alkotót vesszük kicsit górcső alá, hiszen ezen a napon született 1949-ben Ken Follett. Cardiff-ban látta meg a napvilágot, eredetileg Kenneth Martin Follett-ként. történelmi kalandregényeket és napjainkban játszódó krimiket ír. Világszerte több mint 100 millió példányban adták el köteteit. Két ismert regényét is megfilmesítették: A katedrálist valamint Az idők végezetéig című művét televíziós sorozat formájában vitték képernyőre. Mindkét sorozat jelentős magyar részvétellel és nagyrészt magyarországi helyszíneken készült.

800px-vitoria_ken_follett.jpg

Ken Follett szobra Baszkföld fővárosában, Spanyolországban

Keresztény szülei eltiltották a filmektől és a televíziózástól, ezért az olvasás iránt kezdett érdeklődni. Tízéves korában családjával Londonba költöztek, ahol a Harrow Weald Grammar School and Poole Technical College-ba járt. 1967-ben a University College Londonba felvételizett, ahol később filozófiát tanult. 1968-ban megnősült, és még ugyanabban az évben megszületett első fia, Emanuele. 1971-től a cardiffi South Wales Echo napilapnál volt újságírógyakornok három éven át, majd Londonba való visszatérése után az Evening News riportere lett.

Néhány Ken Follett regény különböző címeken is kiadásra került, mind magyarul, mind az eredeti angol nyelven, illetve előfordul, hogy azonos címmel más fordítás is készült.

Válogass Ken Follett legjobb könyvei közül!

Szólj hozzá

krimi ken follett kalandregény angol irodalom történelmi regény géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium