2019. jan 24.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 24.: Boldog 60. születésnapot Böjte Csaba!

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 24.: Boldog 60. születésnapot Böjte Csaba!

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ezen a napon 60 éve született Böjte Csaba testvér a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, sok-sok szegény sorsú erdélyi gyermek felkarolója.

bojtecsabafotothalertamas.JPG

Tudtad például, hogy...

...Jelenleg 2500 nyomorgó gyermekről gondoskodik intézményeibenés további százakról nevelőszülői rendszerben?

...Civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt, és dolgozott bányászként a Hargitában?

...Édesapja költő volt, s egy verse miatt a Ceaușescu-rezsim bírósága hét évi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult ki?

...Édesapja a börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt, tulajdonképpen ennek hatására döntötte el, hogy pap lesz?

...A ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, a legnagyobb titokban?

...1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek?

...A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök? (Ez végül nem történt meg!)

...A gyermekek számára az alapvető életfeltételeken kívül (szállás, ruha, étel stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, amibe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. Nem kevesen egyetemre is bejutnak közülük?

...Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben?

Nézd meg Böjte Csaba könyveit!

 

Szólj hozzá

vallás szeretet böjte csaba géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium