2019. jan 31.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 31.: Történelmi nap és duplázás! E a napon született 1923-ban Norman Mailer és 1924-ben John Lukács!

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Január 31.: Történelmi nap és duplázás! E a napon született 1923-ban Norman Mailer és 1924-ben John Lukács!

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Bizony-bizony ma duplázunk, hiszen ez egy történelmi nap. Na nem csak azért, mert az utolsó napja a hónapnak, ráadásul a 2019-es év első hónapjának :-) hanem azért is, mert a mai napon két neves születésnap is történt, ráadásul mindkét alkotó a történelem területén tevékenykedett (ráadásul témakörük is hasonló, legismertebb műveik a II. világháborúról szólnak) egyikük, mint regényíró, másikuk, mint a történelmet kutató tudós.

Fel is fedjük tehát: Norman Mailer-ről és John Lukacsról fog szólni mai bejegyzésünk!

Norman Mailer 1923. január 31-én született New Jersey-ben. Írói tehetsége termékeny és sokrétű volt: regényein túl verseket, színdarabokat, esszéket és forgatókönyveket is írt; volt film- és színdarabrendező, és hosszú ideig újságíró. Eredeti stílusa miatt irodalmi körökben a próza- és újságírás úttörőjeként tekintik. Elismert alkotó volt, hiszen kétszer kapta meg a Pulitzer-díjat, és egyszer a Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award).

800px-normanmailer.jpg

Egyik leghíresebb háborús műve a Meztelenek és holtak (The Naked and the Dead), amely 1948-ban jelent meg. Ez egy elég monumentális II. világháborús regény, amely az ázsiai fronton játszódik és amelyben egy amerikai alakulat egy japán kézen lévő csendes-óceáni sziget elfoglalására készül. A II. világháború utáni amerikai próza egyik csúcsteljesítményének és a világirodalom egyik legkiválóbb háborús regényének tartják, főleg mivel témája elsősorban nem csak maga a háború, hanem a különböző emberek viselkedése a háborúban.

Ugyanakkor Norman Mailer életrajzíróként is tevékenykedett, megírta például Pablo Picasso (1995), Muhammad Ali, Gary Gilmore, Lee Harvey Oswald (1996) és Marilyn Monroe (1973) életrajzát is. Ez utóbbi két okból érdekes, egyrészről, mert annyira sikeres volt, hogy többet adtak el belőle, mint a fő művének tekinthető Meztelek és holtakból (annak ellenére, hogy végül elismerte, hogy Marilyn Monroe halálával kapcsolatban csak spekulációkra alapozott), illetve azért is érdekes, mert jelen sorok írójának tapasztalatai alapján szinte majdnem minden otthonban található belőle egy példány.

covers_78244.jpg

A legendás Marylin könyv

Másik mai személyünk John Lukacs, magyar származású történész, eredeti nevén: Lukács János Albert. 1924. január 31-én született Budapesten. A Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem történész szakára járt. Miután Magyarország a németek oldalán belépett a második világháborúba, dezertált a hadseregből. Túlélte Budapest bombázását, ám az oroszokkal kapcsolatban nem voltak illúziói, így 1946-ban emigrált, tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen folytatta. Azóta az Egyesült Államokban él, ahol John Lukacs néven publikál.

lukacs-john-lukacs.jpg

1947-től 1994-es nyugdíjazásáig a Pennsylvania-i Chestnut Hill College történelem tanszékén tanított. Közben több neves egyetem vendégprofesszora volt: tanított a Columbián, a Princetonban és a Johns Hopkinson, továbbá előadásokat tartott Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Corvinus Egyetemen és a Közép-európai Egyetemen (CEU).

A háború után új, választott hazájában politikai ellentmondások között találta magát. Egyesek minden kelet-európait szovjet kémnek tartottak, mások szimpatizáltak a kommunista eszmékkel. Az 1950-es években Lukacs több cikkében felhívta a figyelmet a hidegháború értelmetlenségére és az ideológiai háborúk helyett a tárgyalások megkezdését javasolta Kelet-Közép-Európa nemzeteivel. Szorgalmazta Amerika kivonulását az ázsiai háborúkból. Eszméivel rokon lélekre talált George F. Kennan politikus személyében, akivel annak 101 éves korában bekövetkezett haláláig szóló barátságot kötött.

Több mint huszonöt könyvet írt, legfontosabb kutatási területe a kezdetektől fogva a második világháború története, kedvenc műfaja pedig a közérthető, mégis magas nyelvi és szakmai színvonalon álló esszé. Ő is elismert szaktekintélye területének, hiszen többek között A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, Magyar Örökség díjjal és Széchenyi-nagydíjjal is kitüntették. Leghíresebb műve: A párviadal: a nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között, 1940. május 10 - július 31. amely 1993-ban jelent meg.

Válogass a legjobb Norman Mailer, John Lukacs és más szerzők legjobb történelmi műveiből!

 

Szólj hozzá

történelem életrajz marilyn monroe norman mailer john lukacs géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium