2019. feb 06.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 6.: E napon született Christopher Marlowe a Shakespeare előtti legkimagaslóbb drámaíró

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 6.: E napon született Christopher Marlowe a Shakespeare előtti legkimagaslóbb drámaíró

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon..

Egy olyan személy életét próbáljuk ma jobban megismerni, akinek az életéről szinte semmi nem maradt fenn, tulajdonképpen csak jogi dokumentumokban említik (illetve egyéb hivatalos dokumentumokban), ám ennek ellenére már életében legendák lengték körül. Sok mindent gondoltak róla kortársai és az utókor is. Egyesek szerint titkos ügynök volt...

Mi táplálta a titkos ügynök "teóriát"?

A Cambridge-i Egyetem-re szerzett ösztöndíjat, majd ott szerzett főiskolai bölcsész diplomát 1584-ben. 1587-ben ugyan a királyi tanács közbenjárásával egyetemi diplomát szerzett, de az egyetem egy ideig habozott, ugyanis egy pletyka szerint Marlowe átkeresztelkedett a római katolikus hitre. Az ügy találgatásokra adott okot, eszerint Marlowe valamiféle ügynöki megbízatásban állt volna. Nem tűnik túl "vaskosnak", de ebben a korban már ez is elég volt a efféle feltételezések születéséhez. Bár jó kérdés (és erről nem igazán szól a fáma), hogy kinek, vagy minek (melyik országnak) a megbízatásában?

Mások szerint párbajhős volt...

Igen ez is egy konteó, ám bizonyos értelemben már megcáfolásra került, ugyanis 1925-ben Leslie Hotson akadémikus rábukkant a Marlowe haláláról készült hivatalos jegyzékre. Ebből kiderül, hogy Marlowe egy dulakodás következtében halt meg.

Vannak még további feltételezések is, egyesek szerint homoszexuális volt, mások szerint varázsló, ám ezek alátámasztására jelen pillanatig még nem kerültek elő bizonyítékok. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a William Shakespeare előtti korszak egyik legtehetségesebb és termékenyebb drámaírója, az I. Erzsébet korabeli angol irodalom kiemelkedő alakja volt.

cuii_cocc_76-749x667.jpg

Ismert drámái:

  • Dido, Karthágó királynője (Dido, Queen of Carthage) (1586, Thomas Nashe-sel közösen)
  • A nagy Tamerlán, első és második rész (Tamburlaine) 1587-1588
  • A máltai zsidó (The Jew of Malta) (1589 körül)
  • Doctor Faustus (The Tragical History of Doctor Faustus) (1589 vagy 1593)
  • II. Edward (Edward II) (1592)
  • A párizsi mészárlás (The Massacre at Paris) (1593)

Ismert költeményei:

  • Lucanus Pharsaliájának fordítása (keletkezés éve ismeretlen)
  • Ovidius Elégiáinak fordítása (1580 körül)
  • A szenvedélyes pásztor a szerelméhez (1593 előtt, de mivel darabjaiban gyakorta utal rá, feltételezhetően 1580-as évek közepe lehet a legkorábbi időpont)
  • Hero és Leander (1593 körül, befejezetlen; befejezte George Chapman, 1598)

Válogass a legújabb könyvekből!

Szólj hozzá

william shakespeare angol irodalom géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium christopher marlowe