2019. feb 11.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 11.: E napon nyílt meg a budapesti Ady Endre Emlékmúzeum

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Február 11.: E napon nyílt meg a budapesti Ady Endre Emlékmúzeum

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ma nem születésnapról, vagy épp elhalálozásról emlékezünk meg, legalábbis nem egy emberéről. A mai napon nyílt meg ugyanis 1977-ben a budapesti Ady Endre Emlékmúzeum, így tehát ma a XX. század és talán az egész magyar irodalom (talán nem túlzást ezt mondani) legjelentősebb költőjének életeseményeiből szemezgetünk. Igen! Nem mással foglalkozunk tehát ma, mint Ady Endrével.

ady_endre_a_szazadfordulon.jpg

Néhány érdekesség, amit talán nem olvastál még eddig az irodalom tankönyvekben:

Ady több átlagostól eltérő testi adottsággal jött a világra...

Talán innen is eredeztethető messianisztikus szerepvállalása, sőt ő maga is egyfajta kiválasztottságként, táltosjelként értelmezte ezeket és hogy mik voltak ezek? Mindkét kezén hatujjúsággal született (bár ezt gyermekkorában, tekintve, hogy "csak" csont nélküli bőrkinövések voltak, eltávolították), fülei mindkét oldalán "lenőttek" és szemei is feltűnően nagyok voltak, bár ennek ellenére veleszületett rövidlátó is volt (de a hiúság is veleszületett, hiszen nem hordott szemüveget, inkább nagyon közelről olvasott), lábai véznák voltak, bütykei miatt pedig speciális cipőt hordott.

Érmindszenten, elszegényedett szatmári nemesi családban született...

Ráadásul egyik rokona, kicsit álmodozva egy kis nyelvészkedéssel egészen Ond vezérig (a honfoglaló Árpád vezér egyik alvezére), vezette vissza az Ady családfát.

A nagykárolyi piarista gimnáziumban tanult és nagyon utálta...

Ebben az iskolában voltak saját bevallása szerint a legszörnyűbb diákévei, ámbár itt születtek első költeményei, amelyek verses csúfolódások voltak és Jászi Oszkárt is itt ismerte meg.

Egy ideig Kun Bélát is tanította...

Ez már a zilahi református kollégiumban töltött időszakban történt, itt is érettségizett 1896-ban és itt volt egy ideig magántanítványa a későbbi politikus.

A család jogi pályára szánta...

Apja alapvetően a család ismételt felemelkedésének a megalapozóját látta tehetséges és okos fiában, ezért szolgabírót szeretett volna belőle faragni, így érettségi után a debreceni jogi akadémiára íratta be, ám nem szerette Debrecent, így hamarosan a pesti akadémián folytatta tanulmányait, bár az órák látogatásánál sokkal jobban érdekelték az irodalmi lapok és a "korhelykedés".

Léda-korszak: Az áttörés...

1903-ban ismerte meg Diósyné Brüll Adélt, ugyanis ebben az időben Nagyváradon (amit a Körös-parti Párizsnak is nevezett), a kapcsolat 9 évig tartott, az asszony lett a múzsája és ő általa juthatott el több alkalommal Párizsba is. 1912-re romlott meg a kapcsolatuk, híres lezárása az Elbocsátó szép üzenet.

A Nyugat is vele indult...

1908-ban indul el a XX. század elejének egyik legjelentősebb irodalmi folyóirata a Nyugat, amelynek első számában Ady költeményei és esszéi is olvashatóak.

Szabadkőműves is volt...

1912-ben lépett be Csáth Gézával, mivel ekkor már ismert volt a neve, ezért Ady tagsága emelte a páholy fényét, így igen gyorsan mester fokozatba emelték, ám nem vett részt tevékenyen a szervezet életében.

Válogass a legszebb magyar szépirodalomi művekből akár -68% KEDVEZMÉNNYEL!

 

Szólj hozzá

ady endre magyar költészet géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium