2019. feb 18.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Duplázunk! Február 18.: E napon született Jókai Mór a „nagy magyar mesemondó” és napon van a Magyar Széppróza Napja is

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Duplázunk! Február 18.: E napon született Jókai Mór a „nagy magyar mesemondó” és napon van a Magyar Széppróza Napja is

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Bizony-bizony ez is egy "dupla nap" és nem amiatt, mert hétfő van és sokan ilyenkor kétszer olyan rosszul érzik magukat, mint mondjuk a pénteken, hanem azért, mert ma két érdekes esemény is történt! Egyrészt 2018-tól ez a nap a Magyar Széppróza Napja, illetve 194 éve e napon született az egyik legismertebb magyar regényíró: Jókai Mór is (és igen, természetesen a két dolog között van összefüggés, hiszen a Magyar Írószövetség Választmánya a 2017. november 13-i ülésén épp Jókai előtti tisztelgésként döntött úgy, hogy február 18. legyen minden évben ez az ünnepnap).

Jókait senkinek nem kell bemutatni, hosszú és termékeny életet élt, több, mint 200(!) műve jelent meg, kora egyik legsikeresebb és ünnepeltebb írója volt, de azóta sem sikerült még talán ezt túlszárnyalnia senkinek. A legismertebb művei persze azok, amelyeket mind olvastunk is, mert kötelező és ajánlott olvasmányok voltak az iskolában: A kőszívű ember fiai, Az arany ember, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Szegény gazdagok, Fekete gyémántok, És mégis mozog a föld! Sokat meg is filmesítettek belőlük.

Az életéről szinte mindannyian tanultunk, épp ezért ezzel nem is untatunk titeket de azért néhány érdekes dolgot kiemelünk nektek:

Tudtátok, hogy:

...a valódi neve Jókay Móric (pontosabban, hogy ezen a néven született). Egy anekdota szerint írótársa, Tóth Lőrinc címzett először egy levelet „Jókay Mór úrnak”, amin Jókai kezdetben bosszankodott, de végül pályatársai és barátai (pl. Petőfi Sándor) javaslatára is a Mór alakot kezdte el használni, míg az y-t (mint a nemesi származás egyik jelét), akkor hagyta el nevéből, amikor a márciusi ifjak tagja lett, ezzel is jelezve, hogy származásának köszönhető előnyökkel nem kíván élni.

jokai_mor_litografia.jpg

...tényleg nemesi származású volt, egyik névadó ági felmenője, Jókay Mihály I. Lipót király alatt Esztergom várában volt zászlótartó, bár apja már mint ügyvéd praktizált, Jókai Mór gyermekkorában már nem voltak birtokaik.

...kitűnő tanuló volt és nagyon korán kelt, ötkor már tanítójánál kellett lennie, ezt a szokását később is megőrizte, így délelőtt 10 órára sokszor már végzett is a napi írnivalóval.

...bár mi íróként ismerjük, valójában jogi végzettséggel rendelkezik, sőt tanulmányai befejezése után rövid ideig bojtárkodott is (de viszonylag hamar szakított e pályával).

...tevékenyen részt vett a március 15.-i forradalomban, ő fogalmazta többek között a 12 pontot.

...politizálással is próbálkozott a Határozati Párt színeiben, viszonylag népszerű képviselő volt.

...idős korában egy fiatal hölggyel kötött házasságot, amelyet nem nézett jó szemmel a társadalom, olyannyira, hogy egyesek még regényeinek megvásárlását is bojkottálták. Valóban elég nagy volt a korkülönbség, Nagy Bellával, egészen pontosan 54 év (ráadásul olyan pletykák is szárnyra kaptak, melyek szerint az ara házasságkötésükkor már terhes volt és talán nem is Jókaitól).

Válogass Jókai legismertebb könyveiből akár -68% KEDVEZMÉNNYEL!

 

Szólj hozzá

jókai mór géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium