2019. ápr 02.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 2.: E napon született a nagy mesemondó Hans Christian Andersen

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 2.: E napon született a nagy mesemondó Hans Christian Andersen

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Egy mesés nap a mai! Hiszen az egyik  legismertebb mesemondóval, azaz pontosabban meseíróval ismerkedhettek meg kicsit jobban. E napon született ugyanis 1805-ben Odense-ben (Dánia) Hans Christian Andersen.

hca_1860_by_franz_hanfstaengl.jpg

Andersen apja szegény cipész volt, akinek 1816-os halála után a 11 éves fiú abbahagyta az iskolát, és otthon az összes beszerezhető színdarabot elolvasta, köztük Ludvig Holberg és William Shakespeare műveit. Utóbbi összes színművét kívülről megtanulta, és fabábuival a maga készítette játék-színházban el is játszotta őket.

14 éves korában ment Koppenhágába, hogy ott a királyi színháznál zenész legyen. A színház igazgatósága és VI. Frigyes király támogatásával 1822–1828 között latin iskolába, majd egyetemre járt.

Sokat utazott Európában. Egyik alkalommal járt Magyarországon is, ahol többek közt bejárta a mohácsi csatateret.Dán, német és görög legendákra, történelmi tényekre, a néphitre, valamint kora irodalmi mozgalmaira támaszkodott. Történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek.

A könyvek sikerét tovább fokoztak az illusztrációk, az első illusztrátora Vilhelm Pedersen volt.

2005-ben, születése 200. évfordulójának tiszteletére Izraelben a Képzőművészeti Egyetem az Izraeli Éremművész Szövetséggel és a Dán nagykövetséggel közösen nagyszabású nemzetközi éremművészeti pályázatot és kiállítást rendezett. A kiállításon több magyar művész is részt vett, közülük ketten díjat is nyertek.

ff.jpg

ifj. Szlávics László érme

Válogass a legjobb mesekönyvek közül!

Szólj hozzá

mesekönyv andersen géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium