2019. ápr 30.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 30.: E napon született a Svejk írója Jaroslav Hašek

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Április 30.: E napon született a Svejk írója Jaroslav Hašek

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Valószínűleg nincs olyan, aki még ne hallott volna Švejkről, a derék katonáról. Ma a több, mint hatvan nyelvre lefordított regény írójáról, illetve a regényről tudhattok meg néhány érdekességet. Jaroslav Hašek (teljes nevén: Jaroslav Matěj František Hašek) Prágában született 1883. április 30-án, Josef Hašek középiskolai matematikatanár fiaként. Sajnos, korán elveszítette édesapját, mindössze 13 éves volt, mikor atyja elhunyt. Ezután szegénységük miatt a háromgyermekes családnak gyakran költöznie kellett. 1902-ben érettségizett egy cseh kereskedelmi akadémián. Rövid ideig banktisztviselőként dolgozott, majd szabadfoglalkozású író és újságíró lett. 1906-ban csatlakozott az anarchista mozgalomhoz, emiatt a rendőrség folyamatosan figyelemmel kísérte, többször letartóztatták és bebörtönözték. Egy alkalommal több hónapnyi börtönbüntetést kapott egy rendőrtiszt megtámadásáért. 

 1905 végén ismerte meg későbbi feleségét, Jarmila Mayerovát. Mivel a lány szülei nem tartották megfelelő férjnek az anarchista írót, a szerelmes Hašek megpróbált visszalépni az anarchizmustól, és íróként állásba lépett. Amikor az írót ismét letartóztatták, a lányt szülei vidékre vitték, remélve, hogy ezzel a kapcsolatuknak vége szakad. Ez ugyan nem történt meg, de Hašek végleg szakított az anarchizmussal, és kizárólag az írásnak szentelte magát. 1910 májusában feleségül vette Jarmila Mayerovát, ám a házasság nem volt boldog, 1913-ban az asszony visszaköltözött a szüleihez.

Az első világháború alatt, 1915 februárjában Hašek belépett a hadseregbe. A fronton töltött rövid idő után szeptemberben megadta magát az oroszoknak. A forradalom után Oroszországban maradt, belépett a bolsevik pártba és ismét megnősült. Ufában, Krasznojarszkban és Irkutszkban élt és dolgozott, mint a keleti front 5. hadseregének politikai tisztje. A Mi utunk és a Vörös Európa újságokat szerkesztette. 1920-ban a párt Csehszlovákiába küldte. A helyi pártszervezet gyanakvással fogadta, így Hašek hamarosan visszatért korábbi életmódjához. Az író nem volt túl népszerű, mivel árulónak és bigámistának tekintették.

A Švejk, a derék katona és egyéb különös történetek című könyve 1912-ben jelent meg. Ebben a műben bukkan fel először Švejk alakja, de a szeretetre méltó együgyű figura csak a világháború után, a regénnyel vált híressé. A regény utolsó fejezeteit Hašek betegsége miatt már csak diktálni tudta, és 1923-ban, tüdőtágulás és szívbénulás következtében, nem egészen 40 évesen meghalt. Regényét Karel Vanek, újságíró barátja fejezte be.

bona_soldato_svejk_en_humenne.JPG

Švejk, a derék katona szobra a homonnai pályaudvar szomszédságában, Jaroslav Drotár alkotása
(Érdekesség, hogy a szobor amellett a kút mellett strázsál, melyből az emlékezetes közjáték idején az a bizonyos konyakszínű rozsdás víz csordogált.)

Tudtad, hogy...

...A Švejknek több része is megjelent? (Švejk Itália ellen vonul, Švejk misebort szerez, Švejket szuperarbitrálják, Švejk megtanul bánni a lőgyapottal, Švejk fellendíti a hadirepülést)

...A figura híressé végül az 1923-as Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című regény címszereplőjeként vált?

...Bertolt Brecht 1942-43-ban folytatást írt a Švejkhez? (Švejk a második világháborúban – színmű)

...Hašek megalapította a Lassú Haladás a Törvényes Határokon Belül pártot, és az így összegyűjtött pénzt kocsmázásra fordította?

...Az ő nevét viselte a 2017-ben megszűnt Budapest és Prága között közlekedő Jaroslav Hašek EuroCity vonat?

...Csehországban sokan rendszeresen bejárják a Švejk regény helyszíneit?

...Magyarországon Švejk Társaság alakult?

...Részvénytársaságot alapított a Švejk forgalmazására, kiadótársaival a mű első részét füzetenként árusították kávéházakban, vendéglőkben? (Az író bigámiapere miatt nem akadt olyan kereskedő, aki vállalni merte volna a mű megjelentetését)

Válogass a legjobb szépirodalmi művek közül!

Szólj hozzá

svejk cseh irodalom jaroslav hasek géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium svejk a derék katona