2019. máj 03.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 3.: E napon született Niccolò Machiavelli A fejedelem írója

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 3.: E napon született Niccolò Machiavelli A fejedelem írója

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

A mai napon Firenze-be teszünk egy kis kitérőt, ugyanis ezen a napon született 1469-ben Niccolò Machiavelli, az egyik legnagyobb hatású olasz gondolkodó és író, neki köszönhetjük többek között A fejedelem című politikai tanulmányt. Neve összefonódott a reneszánsz Firenzével és a gyakorlati politizálással.

machiavel_offices_florence.jpg

Machiavelli szobra Uffizi-ben

Apja ismert ügyvéd, jogtudós volt, afféle módosabb polgár, mivel Firenze közelében kis földbirtoka volt. Költséges szenvedélyként pedig, módszeresen gyűjtötte a könyveket. Gutenberg mester 25 évvel Machiavelli születése előtt vezette be Európában a könyvnyomtatást, azaz a nyomtatás új szenzáció volt, így a könyvek még igen drágák voltak, ennek ellenére a firenzei jogász az első könyvgyűjtők közé tartozott.

Machiavelli úgyszintén jogot tanult, egy ideig ügyvédkedett is, és ifjúkorától olvasta az otthon található könyveket, mindenevő volt ebben: a költészetet, a Bibliát, a kalandos lovagregényeket és a jogi szakmunkákat egyaránt kiolvasta. Műveltsége alapján, egyetemi évei után hamar megbecsült tanácsadó lett mindenféle ügyekben.

14 éves hivatali ideje alatt huszonhárom alkalommal járt követségben, nagyrészt itáliai fejedelmek udvarában, valamint a francia királynál, de megfordult a német-római császárnál, és a pápánál is. Követi jelentéseit (legazioni) megőrizte az utókor, s ezek azért fontosak, mivel a későbbi nagy művek politikai szemléletét, saját világnézetét alakítja ki bennük.

Tanulókorától fogva híve, olykor harcos segítője volt Itália egységesítésének, annak vezéregyéniségeit lelkesen segítette, szolgálta. Új utat nyitott a nyelvhasználatban azzal, hogy nemcsak az irodalmi műveket, hanem a politikai, jogi, filozófiai értekező szövegeket is nemzeti nyelven, olaszul írta.

Közszereplésének a firenzei Medici család 1527 májusában történt újabb elűzetése vetett véget – a kitagadott Machiavelli egy hónap múlva elhagyatottan hunyt el.

Machiavelli jog- és államfilozófiáját, valamint antropológiáját a kvantitatív-mechanikus szemlélet jellemzi. Az abszolút monarchiát tartja a helyes államformának. A Fejedelem című művében a politikai hatalomról azt vallja, hogy az uralkodó csak úgy tudja biztosítani hatalmát, ha erősebb ellenfeleinél. A hatalmat mindenáron meg kell szereznie, ha lehet erkölcsös úton, de nem szabad visszarettennie más eszközöktől sem.

Válogass a legjobb történelmi könyvekből!

Szólj hozzá

történelem machiavelli géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium a fejedelem