2019. máj 14.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 14.: E napon született Méhes György magyar író

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 14.: E napon született Méhes György magyar író

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ezen a napon egy magyar író életéről tudhattok meg többet, ugyanis ezen a napon született Méhes György író, aki valójában nem is ezen a néven látta meg a napvilágot, hanem Nagy Elekként. Az "igazi" Méhes György (1746–1809) bölcseleti doktor, református főiskolai tanár és író volt, az ő iránta való tiszteletből választotta ezt az írói álnevet a székely magyar alkotó.

Két éves korában, 1917-ben a család Kolozsvárra költözött, az ottani református gimnáziumban érettségizett. Érettségi után a Ferdinánd Tudományegyetemen tanult jogot, de érdeklődése a színház felé fordult. 1938-ban a Nemzeti Színház ösztöndíjából több hónapot Budapesten töltött. Ezután újságoknál dolgozott, először színkritikái, majd politikai írásai jelentek meg a Pásztortűzben és a Keleti Újságban. Írásaiban szót emelt a vad nacionalizmus ellen, a magyarok és románok békés egymás mellett élését szorgalmazta.

A második világháború után 1948 és 1950 között a Falvak Dolgozó Népe munkatársa, 1950 és 1952 között a Művelődési Útmutató szerkesztője. Pártonkívülisége miatt támadások érték, emiatt meg kellett változtatnia nevét. 1952 után kivonult a hivatalos irodalmi életből, szabadúszóként írt ifjúsági regényeket és meséket. 1956-ban rövid ideig a Napsugár című gyermekújság főszerkesztő-helyettese. Első felnőtteknek szóló regényét, az Orsolya címűt, 1977-ben publikálta, ám különösebb sikert nem ért el vele. A sikert az 1982-ben megjelent Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című életrajzi regényével érte el.

covers_12646.jpg

Méhes György egyik legismertebb művének borítója

Munkássága több elismerésben részesült. 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét kapta meg;, 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki jelentős próza- és drámaírói tevékenységéért, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartóerejének kimunkálásában vállalt szerepéért, a gyermekirodalomtól a színpadi alkotásokig ívelő irodalmi munkásságáért. 2005-ben pedig átvehette a Bécsi Európai Akadémia díját.

2007. április 10-én, 91. életévében hunyt el Budapesten.

Válogass a magyar szépirodalom legjobbjai közül!

Szólj hozzá

méhes györgy géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium