2019. máj 22.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 22.: E napon született Sherlock Holmes megalkotója Sir Arthur Conan Doyle

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Május 22.: E napon született Sherlock Holmes megalkotója Sir Arthur Conan Doyle

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ezen a napon egészen a ködös Skóciába utazunk, hiszen ezen a napon született 1859-ben Sherlock Holmes, Challenger professzor megálmodója Sir Arthur Conan Doyle. Tudtad, hogy az Elveszett világot is ő írta? És még sok minden mást. Nézzétek meg, hogy még mindent!

Ír szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja Charles Altamont Doyle, anyja Mary Doyle. Kilencévesen beíratták a stonyhursti jezsuita előkészítő iskolába, de mire 1875-ben elhagyta azt, elvetette kereszténységét, szabadgondolkodóvá vált.

conandoylestatue.jpg

Doyle szobra Crowborough-ban

1876-tól 1881-ig orvostant tanult az Edinburgh-i Egyetemen, miközben az Aston kisvárosban (ma Birmingham egyik kerülete) dolgozott. Egyetemi tanulmányait folytatva hajóorvosként szolgált a nyugat-afrikai partokra tartó úton, s végül 1882-ben, Plymouthban kezdte meg praxisát. Orvosi praxisa azonban nem volt igazán sikeres, így mialatt a betegeket várta, történetek írására is maradt ideje. Az irodalom már fiatalon is vonzotta: még húszéves sem volt, amikor első irodalmi alkotása a Chambers's Edinburgh Journal újságban megjelent.

Első jelentős alkotása A bíborvörös dolgozószoba volt, amely az 1887-es Beeton's Christmas Annualben jelent meg, s egyben Sherlock Holmes – akit Doyle egyetemi tanáráról, Joseph Bellről mintázott – is ebben a műben tűnt fel először. 1885-ben elvette Louisa (vagy Louise) Hawkinst, aki tuberkulózisban szenvedett, és 1906-ban meghalt. 1907-ben feleségül vette Jean Leckie-t, akibe még 1897-ben szeretett bele, és azóta plátói kapcsolatot tartottak fenn. Doyle-nak öt gyereke született, kettő az első feleségétől (Mary és Kingsley), három a másodiktól (Jean, Denis és Adrian).

Doyle-t rendkívül érdekelte a spiritizmus, s talán ezzel összefüggésben jelentkezett a szabadkőművesekhez. A Phoenix nevű páholyba vették fel 1887 januárjában, februárban legényfokba emelték, és már márciusban mester lehetett. A páholyban ismerkedett meg és barátkozott össze dr. James Watsonnal, akinek a nevét aztán halhatatlanná tette műveiben.

Doyle krikettjátékosként is ismert volt. Először a több híres író részvételével alkotott amatőr csapat, az Allahakbarries, később egy professzionális klub, az MCC játékosa volt. 1900 és 1907 között tíz első osztályú krikettmérkőzésen is pályára lépett, ahol 85 érvényes dobása volt, ütőként pedig 231 pontot szerzett. Egy elképzelés szerint Sherlock Holmes és testvére, Mycroft neve is a krikett világából származik: előbbihez az ihletet a Nottinghamshire játékosa, Frank Shacklock adta, utóbbihoz a Derbyshire játékosa, William Mycroft.

Sir Arthur Conan Doyle 1930-ban, életének 72. évében halt meg szívrohamban. A New Forestben található minsteadi temetőben temették el, az angliai Hampshire-ben. Szobrot állítottak neki Crowborough-ban – ahol 23 évig élt –, valamint Edinburgh-ban is, közel a szülőházához.

A legismertebb Sherlock Holmes történetek:

  • A bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet)
  • A Négyek jele (The Sign of Four)
  • A Sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles)
  • A félelem völgye (The Valley of Fear)

A legismertebb Challenger professzor történetek:

  • Az elveszett világ (The Lost World)
  • Méregöv (The Poison Belt)
  • A köd birodalma (The Land of Mists)
  • A dezintegrátor (The Disintegration Machine)
  • Amikor a világ sikoltott (When the World Screamed)

Válogass Sir Arthur Conan Doyle könyvei közül!

Szólj hozzá

sherlock holmes angol irodalom sir arthur conan doyle géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium challenger professzor