2019. jún 20.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Június 20.: E napon született Podmaniczky Frigyes magyar politikus és író

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Június 20.: E napon született Podmaniczky Frigyes magyar politikus és író

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

A mai napon egy sokoldalú alkotót ismerhettek meg, ezen a napon született 1824-ben Podmaniczky Frigyes, aki amellett, hogy író volt, politikusként és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjaként is tevékenykedett.

1024px-podmaniczky_frigyes_emlektablaja_clark_adam_ter_fo_utca_sarok_ii.JPG

Podmaniczky Frigyes emléktáblája a Clark Ádám téren, Budapesten

Szülei báró Podmaniczky Károly és janckendorfi Nostitz Erzsébet voltak. Gyermekéveit Aszódon töltötte, édesapja azonban már 1833-ban meghalt. Középiskolai tanulmányait a pesti ágostai evangélikus gimnáziumban végezte, majd Késmárkon hallgatott jogot. 1843-tól tevékenyen részt vett a politikai életben. Ráday Gedeon megyei követ mellett írnokként működött. 

A szabadságharc során huszárkapitány és osztályparancsnok volt. 1848 szeptemberében mint önkéntes a Schwechat melletti táborba indult, azután a Károlyi-huszároknál mint kapitány végig küzdötte a szabadságharcot. A világosi fegyverletétel után Aradon az osztrákok besorozták közlegénynek.

Végül 1850. június 21-én megszabadult, haza kerülvén falura vonult és az irodalomnak élt. Visszavonult a közéleti szerepléstől, és szépirodalommal valamint evangélikus egyházának ügyeivel foglalkozott. 1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként sokat tett Budapest fejlesztéséért. Ekkor készült el a főváros általános rendezési terve, ekkor épültek ki a körutak és a sugárutak, a dunai rakpartok kiépítése, három Duna-híd stb. 

Szépirodalmi művei, melyeket korában szívesen olvastak, nem maradandó irodalmi értékek, ugyanakkor naplója és útleírásai sok adatot tartalmaznak.

Válogass a magyar szépirodalom legjobbjai közül!

Szólj hozzá

podmaniczky frigyes géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium