2019. júl 01.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 1.: E napon született Diana wales-i hercgené

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 1.: E napon született Diana wales-i hercgené

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Bár általában igyekszünk az irodalomtörténeti érdekességek keretein belül mozogni és olyan magyar és külföldi alkotókat bemutatni, akik művészetükkel jelentősen hozzájárultak a történelem folyásához, ma viszont, nem egy alkotót ismerhettek meg jobban, hanem egy olyan nőt, akit legtöbben a szívek hercegnőjeként ismernek, ezen a napon látta meg ugyanis 1961-ben a  napvilágot Diana wales-i hercegné, aki Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte, ami főként királyi státuszának vonzerejéből adódott.

john_travolta_and_princess_diana.jpg

A korszak két legismertebb embere és egyben ikonja egy képen: Diana és John Travolta

Diana a brit arisztokrácia tagjaként, Edward John Spencer, Viscount Althorp (Althorp vikomtja, más néven Lord Althorp) és felesége (született Frances Burke Roche) legfiatalabb leányaként született Park House-ban (Sandringham, Norfolk grófság, Anglia). Mivel szülei házasságtörés miatt elváltak, édesanyja, Lady Althorp Diánával és annak öccsével egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben, ahol Diána a helyi iskolába járt. A karácsonyt a Spencer gyerekek apjuknál töltötték, aki ezek után nem engedte őket vissza anyjukhoz.

Egy évvel később Lord Spencer feleségül vette Raine-t, Dartmouth grófnőjét, Barbara Cartland romantikus regényírónő egyetlen leányát. Ebben az időben Diána beutazta az országot, és hol egyik, hol másik szülőjénél élt: vagy apjánál a northamptonshire-i Spencer-kastélyban, vagy anyjánál, aki Északnyugat-Glasgowba (Skócia) költözött. Diána, testvéreihez hasonlóan, rossz viszonyban volt mostohaanyjával. Anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik. Apai részről II. Károly leszármazottja négy törvénytelen fiún keresztül.

Diána első iskolája a Kings Lynn-i Silfield School volt, Norfolkban, majd a szintén norfolki Riddlesworth Hall, később pedig a sevenoaksi West Heath Girls' School növendéke volt. 16 éves korában otthagyta a West Heatht, és rövid ideig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába Rougemont-ban Svájc). Ebben az időben találkozott először későbbi férjével, aki akkoriban Diána testvérével, Lady Sarah-val randevúzott.

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba. Harmincas évei elején családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok. A család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diána megfelelt ezeknek az elvárásoknak. Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

A 80-as évek végére Diána és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. 1992. december 9-én szétköltöztek. 1993. december 3-án Diána bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól. 1995. november 20-án a hercegnő interjút adott otthonában a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást. 

Diána 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában, szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a brit titkosszolgálat a britek közkedvelt jelképe, a hercegnő életére tört volna.

Nézd meg a legjobb Diana hercegnőről szóló könyveket!

 

Szólj hozzá

géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium diana hercegné