2019. júl 03.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 3.: E napon született Franz Kafka német nyelven alkotó csehországi születésű író

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 3.: E napon született Franz Kafka német nyelven alkotó csehországi születésű író

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Bizony-bizony, ezekben a kánikulai napokon sem hagyunk titeket érdekességek nélkül, ráadásul mai posztunkban egy olyan írót ismerhettek meg, akinek sokszor szürreális művei még napjainkban is meghökkentőek, hát még milyen hatásuk lehetett megjelenésükkor. Lerántjuk a leplet: Ezen a napon született 1883-ban Franz Kafka.

franz_kafka_1910.jpg

Franz Kafka 1910 körül

Kafka középosztálybeli, németül beszélő zsidó családba született a Cseh Királyság fővárosában, Prágában, amely akkor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. Szülei középosztálybeli askenázik voltak. Édesapja, Hermann Kafka (1854–1931) volt Jakob Kafka negyedik gyermeke. Jakob shochet volt, azaz rituális vágómester Osekben, a nyugat-bohémiai, Strakonice közeli, jelentős zsidó lakossággal rendelkező faluban. Először utazó értékesítési képviselőként dolgozott, majd jól menő áru- és ruhakereskedő lett, és volt, hogy 15 alkalmazottja volt. Szülei feltehetően jiddissel kevert német nyelven beszéltek, melyet ekkor gyakran pejoratívan "Mauscheldeutsch-nak" neveztek. Mivel a mindennapi életben a német nyelvvel tudtak csak boldogulni, gyermekeiket felnémet nyelvek beszélésére bátorították. Munkanapokon mindkét szülő elment otthonról, Julie Kafka naponta 12 órát dolgozott, hogy jól menjen a családi üzlet. Ennek következtében Franz gyermekkora magányos volt, rossz viszonya apjával, melyről Levél apámhoz című, több mint százoldalas művében ad tanúbizonyságot, innen eredeztethető. A műben kifogásolja édesapja tekintélyelvűségét és nagy igényeit.

Az általános iskola után, 1893-ban a szigorúan klasszikus irányú állami Altstädter Deutsches Gymnasiumba került, amely az Óvárosi téren, a Kinský-palota épületében működött. Az oktatás nyelve a német volt, de Kafka csehül is megtanult írni és olvasni. 1901-ben érettségizett. Ugyanebben az évben kezdte el tanulmányait a Deutsche Karl-Ferdinands-Universitäten, kezdetben kémiát tanult, de két hét után jogra váltott. Bár ez a terület sem hozta lázba igazán, édesapja biztatására és a nagyobb karrierlehetőség miatt végül itt maradt.

1912. augusztus 13-án ismerte meg Felice Bauert, aki egy diktafonvállalat képviselőjeként dolgozott Berlinben. Nem sokkal ezután, mindössze egy éjszaka alatt írta meg Az ítélet című történetet, de az Amerikával és Az átváltozással is gyorsan haladt. A következő öt évben főleg levelekben érintkeztek, ritkán találkoztak, de kétszer eljegyezték egymást. Attól is tartott, hogy szellemileg és fizikailag is visszataszítónak fogják találni. Azonban azokat, akik találkoztak vele, elbűvölte vonzó, fiús külsejével, csendes viselkedésével, intelligenciájával és fanyar humorérzékével. Pérez-Álvarez szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy Kafka talán skizoid volt. Stílusa nem csak Az átváltozásban, hanem számos más műben is skizoid jeleket mutatott)

1917-ben diagnosztizált gégegümőkórja rosszabbodott, 1924 márciusában tért vissza Prágába, ahol családja, főleg húga, Ottla viselte gondját. Április 10-én a Bécs melletti Kierlingbe, dr. Hoffmann szanatóriumába utazott kezelésre, itt hunyt el június 3-án. Halálát feltehetőleg éhezés okozta, mivel az evés a torka miatt rendkívüli fájdalommal járt, és az intravénás táplálást akkor még nem fejlesztették ki. Halálos ágyán is Az éhezőművészen dolgozott, amelyet még akkor kezdett írni, amikor még képes volt táplálkozni. Testét visszavitték Prágába, 1924. június 11-én a žižkovi Új Zsidó Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Minden művét németül írta, kivéve a Milena Jesenskának szóló, cseh nyelvű leveleket. Nem fejezte be egy regényét sem, műveinek nagyjából 90%-át elégette. Élete során kevés figyelem irányult rá, de nem is hiányolta a hírnevet, halála után viszont hamar ismertté vált a neve.

Válogass a szépirodalom legjobbjai közül!

Szólj hozzá

franz kafka cseh irodalom géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium