2019. júl 05.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 5.: E napon született Jean Cocteau francia költő, író

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 5.: E napon született Jean Cocteau  francia költő, író

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Mai epizódunkban egy olyan francia alkotót ismerhettek meg, aki amellett, hogy igen korán elkezdett az írással foglalkozni. (16 évesen már publikálták is az első versét!) E napon született 1889-ben Jean Cocteau a franciaországi Maisons-Laffitte-ben. A teljes neve valójában: Jean Maurice Eugène Clément Cocteau

portrait_of_jean_cocteau.jpg

Cocteau 1911 körül

10 évesen kezdett el írni, a színház szerelmese lett már egész fiatal korában, legyen az cirkusz, jégrevü vagy a Comédie-Française előadása. 1917-ben Szergej Gyagilev párizsi Orosz Balett társulatának írta Parádé című balettjét, 1920-ban pedig az Ökör a háztetőn-t A Montparnasse művésznegyedében megismerte Picassót, Amedeo Modiglianit, Guillaume Apollinaire-t és Max Jacobot, akin keresztül megismerte a 16 éves költő-ifjút, Raymond Radiguet-t. 1926-os Orpheusz című drámája megrázta a modern színházat. 1950-ben forgatókönyvet írt belőle, Orpheusz végrendelete című, de filmet csak 10 évvel később 1960-ban rendezett az eredeti forgatókönyvének alapján. 

1930-ban forgatott, A költő vére című, első szürrealista filmjében Cocteau saját múltját viszi vászonra. 1934-es Pokolgép című drámájában az Oidipusz-történetet dolgozta fel, amely a saját bevallása szerint nagyon közel állt hozzá. Magánéletében az 1946-os A Szép és a Szörnyeteg című filmjének főszereplője, Jean Marais lett szerelmi életének főszereplője. Cocteau soha nem vallotta magát filmrendezőnek, sokkal inkább költőnek. Alkotásai közül ez a mű mindmáig a legkedveltebb.

1949-ben került bemutatásra az Orphée, mely fantáziafilmje önéletrajzi alkotásként is szemlélhető. Orpheuszt szerelme, Jean Marais játszotta. Cocteau lenyűgözően használta a visszafelé mozgást és a háttérvetítést.

74 éves korában, 1963. október 11-én hunyt el Milly-la-Forêt-ban.

Válogass a szépirodalom legjobbjai közül!

Szólj hozzá

francia irodalom jean cocteau géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium