2019. júl 16.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 16.: E napon született Marék Antal orvos, író, kritikus

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 16.: E napon született Marék Antal orvos, író, kritikus

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ezen a napon egy sokoldalú magyar alkotót ismerhettek meg, hiszen ezen a napon született Marék Veronika édesapja, Dr. Marék Antal (akinek még régiónkhoz is van köze, hiszen sokáig praktizált Encsen).

marekantal.jpg

A gimnáziumot Losoncon, az egyetemet Budapesten végezte. Az orvosi diploma megszerzése után (1932) Magyarországon maradt, de a szlovákiai magyar irodalommal kapcsolatot tartott. A kisebbségi élethez kapcsolódó novelláskötete és két regénye Szlovákiában jelent meg.

1932- 1940 között Ecseren volt körorvos. 1940-1953 között körzeti, 1953-1963 között pedig belgyógyász csoportvezető főorvos volt Budapesten. Orvosi hivatása mellett mint szépíró és szakíró is ismert volt: novellái, esszéi, regényei jelentek meg, rádiójátékokat írt. Életének utolsó két évtizedében az orvosi ismeretterjesztés állt érdeklődése középpontjában. Ismeretterjesztő cikkei jelentek meg a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Családi Lap, valamint a pozsonyi Új Szó és az újvidéki Magyar Szó című lapban.

Tagja volt a PEN Clubnak és a Művészeti Alap irodalmi szakosztályának.

Válogass a magyar szépirodalom legjobbjai közül!

Szólj hozzá

marék veronika géniusz könyváruház magyar szépirodalom like a géniusz géniusz kalendárium marék antal