2019. júl 23.

LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 23.: E napon született Böszörményi Gyula magyar író, újságíró

írta: Könyv Forrás
LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Július 23.: E napon született Böszörményi Gyula magyar író, újságíró

Ma sem hagyunk titeket érdekes esemény nélkül! LIKE A GÉNIUSZ! Avagy: Kultúra 1 percben! Nézzük mi történt ezen a napon...

Ezen a napon egy sokatok által ismert és olvasott szerzőt veszünk górcső alá, akit legtöbbet a Gergő-sorozat alkotójaként ismerhettek és akinek ráadásul miskolci gyökerei vannak, hiszen Miskolcon látta meg a napvilágot e napon 1964-ben Böszörményi Gyula.

covers_547686.jpg

Böszörményi Gyula egyik legismertebb könyve, amely az országos hírnevet is meghozta számára a Gergő és az álomfogók

Tizenévesen kezdett el írni. A 80-as évektől cikkei, glosszái és novellái jelentek meg az Élet és Irodalom, Emberhalász, Debreceni Napló, Magyar Ifjúság, Ifjúsági Magazin és más folyóiratok hasábjain.

1986-ban megalapította a Mozgássérült Eszperantisták Levelező Körét, és két éven át vezette. 1989-ben elvállalta az erdőkertesi Sci-fi és Fantasy Klub vezetését. 1990-ben a Magyar Televízió "Nagy Élet" címmel csaknem egyórás dokumentumfilmet forgatott vele (rendező: Gábor Péter), melyet a németországi művészmozikban, mint "híradófilmet" vetítettek. Azóta számos nyomtatott sajtó- és televíziós interjú készült vele. 1992-ben megalapította a Szertelenek amatőr színjátszó csoportot, amely 1993-ban megnyerte a Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztivált.

1997-ben beválogattak az Élet és Irodalom legjobb novellistáit közlő antológiába. 2002-től a Magyar Hírlap rendszeresen közli publicisztikáit. Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek írni. A Gergő és az álomfogók megírásához a budapesti Sziget Fesztiválon szerzett élményei is hatással voltak rá.

Ezzel a regényével lett országosan ismert 2002-ben. A Gergő-sorozat második kötete (Gergő és a bűbájketrec) 2003-ban Magyarországon az év sikerkönyve lett. Ugyanebben az évben a Gergő-regények megkapták az Év Gyermekkönyve díjat és a Körtemuzsika-díjat is.

Szintén 2003-ban feleségével, Cséplő Noémival megalapították az Álomfogó Varázslat "táv-bűbájosképző" levelező iskolát gyerekeknek és felnőtteknek, melynek célja az általános műveltség, hagyományőrzés és olvasásra-nevelés elősegítése.

A szerzőt 2007-ben József Attila-díjjal és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.

Nézd meg Böszörményi Gyula könyveit!

 

 

Szólj hozzá

gyermekkönyv böszörményi gyula géniusz könyváruház like a géniusz géniusz kalendárium