2020. feb 26.

Az egyik legnagyobb magyar meseíró portréja - Avagy néhány érdekesség, amit talán te sem tudtál Csukás Istvánról

írta: Könyv Forrás
Az egyik legnagyobb magyar meseíró portréja - Avagy néhány érdekesség, amit talán te sem tudtál Csukás Istvánról

Szomorúan indult a hétfői nap, ugyanis 2020. február 24. délelőtt bombaként robbant a hír, hogy elhunyt Süsü és Mirr-Murr kandúr (szellemi) atyja Csukás István. Úgy gondoltuk hosszú és kiemelkedő alkotó életéről mi is megemlékezünk egy rövid összeállítással...

Bár felnőtt élete nagy része a fővároshoz kötötte, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származik, Kisújszálláson látta meg a napvilágot, 1936. április 2-án, egy kovácsmester fiaként. Az elemi iskoláit is itt végezte. A későbbi nagy író ekkor majdnem "zenei pályára lépett", ugyanis egy tanára javaslatára hegedülni kezdett, sőt tanulmányait is zeneiskolában folytatta, atyja ellenkezése ellenére. A nehéz körülmények között élő család nyilván valami biztosabb megélhetést jelentő pálya felé szerette volna őt orientálni, ennek ellenére, végül a békéstarhosi zeneiskolában érettségizett, ám ekkor újabb huszárvágás következett, a fiatalember ugyanis "fellázadt a zene ellen" és bár felvételi nélkül mehetett volna a Zeneakadémiára, ennek ellenére a jogi egyetemre jelentkezett, ám ott nem maradt sokáig, bölcsészettudományi tanulmányokat folytatott, amelyeket végül nem fejezett be, ráadásul jött 1956 is...

csukas_istvan_1986.jpg

Csukás István portréja a Szép versek antológiában
(Vahl Ottó felvétele, forrás: www.wikipedia.org)

A döntő fordulatot életében egy pályázat hozta el, Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert. Csukás István már fiatalon, 17 éves kora óta költő szeretett volna lenni és az elismerés minden korábbi kétségét elsodorta és ettől kezdve írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. A Fiatal Művészek Klubjának tagjává, illetve csakhamar vezetőjévé vált, ami egyfajta művészellenállási társaságnak számított, bár az állam tevékenységüket igyekezett szigorúan ellenőrizni.

Mindeközben az újságírásba is belekóstolt, dolgozott a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjánál, egy rövid ideig a Munkaügyi minisztérium belső lapjánál, majd később a Néphadsereg című lapnál volt két évig újságíró. Ekkor azonban egy érdekes dolog történt: találkozott Fülöp János íróval, aki a tévé gyerekosztályán dolgozott és hamarosan az épp akkor induló gyerekhíradó, a Hétmérföldes kamera országjáró munkatársaként találta magát. Kormos István (Rab Zsuzsa költőnő férje) csábítására pedig elkezdett gyermekkönyveket írni, sőt később az asztalát is megörökölte a Móra Kiadóban (érdekesség és ő is egyfajta előjelnek érezte, hogy nagy meseíróval Hans Christian Andersennel egy napon született).

susu_es_a_jo_kiralyfi.jpg

Az egyik legismertebb Csukás István által alkotott figura: Süsü a sárkány
Tudtátok, hogy a jó lelkű sárkány hangját Bodrogi Gyula kölcsönözte?
(forrás: www.wikipedia.org)

Ezek voltak a legtermékenyebb évek, ekkor születettek máig is feledhetetlen mesehősei, amelyeken egy ország nőtt fel. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

Nézd meg Csukás István legjobb könyveit a Géniusz Könyváruházban!

 

 

 

Szólj hozzá

n pom pom gyerekkönyv csukás istván süsü a sárkány mirr-murr géniusz könyváruház nagy ho-ho-horgász